Project

Nieuwbouw Villa – Verheijen Smeets Architecten

Nieuwbouw Villa – Verheijen Smeets Architecten
foto’s: Zebra Studio’s, Venlo

Verheijen Smeets Architecten ontwierp een villa met een groot programma. Om het pand aan te passen op de omgeving is het opgesplitst in twee volumes die door een entree met elkaar verbonden worden. Ook de uitvoering van de tuin en het vast interieur is door de architecten in het ontwerp meegenomen.

toelichting door Verheijen Smeets Architecten

Op een grondstuk van ongeveer 3.500m²  ontwierp Verheijen Smeets Architecten een vrijstaande villa. De opdrachtgevers hadden een bijzonder uitgebreid programma van eisen. Het realiseren hiervan binnen één bouwmassa zou tot schaalproblemen hebben geleid. Door als het ware het bouwblok op te knippen in twee bouwmassa’s voegt de villa zich in het bestaande straatbeeld.

Materialen

De flauw hellende daken verwijzen naar het transparante koppelelement: de entreezone. De beide blokvormen,  links en rechts, zijn uitgevoerd in baksteen die is doorgezet in het interieur. De kenmerkende insnijdingen in de buitengevels van beide bouwblokken zijn afgewerkt in hout, waardoor een beeld ontstaat alsof je door de schil van een appel bijt.

Villa - Verheijen Smeets Architecten

foto’s: Zebra Studio’s, Venlo

Entree

Het in glas en natuursteen uitgevoerde entreeportaal begeleidt en nodigt je uit naar binnen. De natuursteen is eveneens consequent in het centrale deel doorgevoerd, hetgeen herkenbaarheid en oriëntatie tot stand brengt.

Villa - Verheijen Smeets Architecten

foto’s: Zebra Studio’s, Venlo

Functies en proces

Alle secundaire functies zijn ondergebracht in het souterrain: garage, berging, waskeuken alsmede fitness. Verwarming en koeling vindt plaats door middel van een warmtepomp in combinatie met warmte-koudeopslag. Alle afwerkingsmaterialen en vast interieur zijn ontworpen en uitgevoerd door Verheijen Smeets Architecten, die ook de directievoering en toezicht verzorgden. De uitvoering van de tuin is integraal in het plan opgenomen. Bij de oplevering van de villa waren de tuin, het zwembad, de vijvers, het tuinhuis en de buitenkeuken gelijktijdig gereed.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Postweg
  • Plaats Venlo
  • Projecttitel Nieuwbouw Villa
  • Projectarchitect(en) Bart Smeets
  • Medewerkers Eddy Hendericks, Theo Verheijen
  • Adviseur constructie van Meijl-Verhaegh, Someren-Eind
  • Adviseur installaties Poeth, Tegelen
  • Aannemer Wijnen Bouw, Horst aan de Maas
  • Interieurarchitect Bart Smeets
  • Landschapsarchitect Ves Reynders, Peel en Maas
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca. 1000 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) ca. 800 m2
  • Bruto inhoud ca. 4100 m3
  • Programma Nieuwbouw vrijstaande villa
  • Voorlopig ontwerp januari, 2015
  • Definitief ontwerp mei, 2015
  • Aanvang bouw september, 2015
  • Oplevering januari, 2017
  • Ontwerpbureau Verheijen Smeets Architecten, Tegelen

Foto's

foto's: Zebra Studio’s, Venlo

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels