Project

Neues Museum in Berlijn door David Chipperfield

Geen categorie

Zestig jaar lang was het Neues Museum in Berlijn niet meer dan een ruïne blootgesteld aan wind en regen. Eind twintigste eeuw besloot Berlijn het gebouw dan toch te renoveren. Na het uitschrijven van een prijsvraag selecteerde de stad het plan van David Chipperfield. De kracht van zijn ontwerp ligt in de gevoeligheid waarmee hij omgaat met de grote gelaagdheid van het complex. In oktober wordt het museum opnieuw voor het publiek geopend en is daarmee het derde gerenoveerde gebouw op het Museuminsel.

Neues Museum in Berlijn door David Chipperfield

De bouwgeschiedenis van het Museumeiland (Museuminsel) in Berlijn startte in 1830 met de opening van het Altes Museum door Karl Friedrich Schinkel. Zijn leerling Friedrich August Stüler kreeg in 1841 opdracht voor een Neues Museum, als huisvesting voor de Egyptische en Grieks-Romeinse kunst.1 Het drie verdiepingen hoge gebouw werd in 1859 geopend. Daarna volgden de Alte Nationalgalerie, het Bode-Museum en het Pergamon Museum. Dit ensemble van vijf musea, dat intussen is erkend als UNESCO-werelderfgoed, kwam zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum was ruim een halve eeuw een ruïne; na de bombardementen werd de schade groter door de jarenlange blootstelling aan regen en wind. Berlijn besloot voor een restauratie van het museum. In 1997 koos de stad voor het project van David Chipperfield en niet voor het vormelijke geweld van Frank Gehry. Chipperfields visie was zowel gewaagd als omstreden. De redenen waren zijn eigenzinnige kijk op de geschiedenis en op de geest van het gebouw.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect,  nummer 5, 2009, p52-59.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Genthiner Straße 38
  • Plaats Berlijn
  • Projecttitel Neues Museum in Berlijn door David Chipperfield
  • Projectarchitect(en) Mark Randel, Martin Reichert, Eva Schad
  • Adviseur installaties Adviseur installaties (elektriciteit en beveiliging) Kunst und Museumsschutz Beratungs- und Planungs- GmbH, Berlijn. (verwarming, ventilatie en sanitair) Jaeger, Mornhinweg + Partner Ingenieuregesellschaft, Berlijn
  • Interieurarchitect Tentoonstellingsontwerp architetto Michele de Lucchi S.r.L., Milaan (I)
  • Landschapsarchitect Levin Monsigny Landschaftsarchitekten, Berlijn
  • Bouwmanagement Ingenieurgruppe Bauen, Berlijn
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.500 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-1997
  • Definitief ontwerp 01-01-2003
  • Aanvang bouw 01-05-2009
  • Oplevering 01-01-2009
  • Opdrachtgever Stiftung Preußischer Kutlurbesitz represented by Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlijn / Gebruiker Staatsmusea van Berlijn
Reageer op dit artikel