Project

Muziekcafé Elling

Geen categorie

De voormalige bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep is getransformeerd tot een café. Door bezuinigingen en het wegvallen van orkesten wordt het gebouw herbestemd tot een bruisend cultureel centrum. Je kunt er tegenwoordig terecht voor repetities, concerten, muziekles en opnames. Hierbij hoort een grand café. De nieuwe bar van COEN! vormt nu het middelpunt van het pand.

Muziekcafé Elling

Het ontwerp sluit aan op de bestaande omgeving. Het kleurrijke ontwerp van COEN! toont respect voor de architect van het gebouw, Piet Elling. Sobere lijnvoering, eenvoud in vorm en materiaal: samen met een helder kleurenpalet zorgt dit voor eenheid.

Het café vormt een verbinding tussen de hal en de zaal. Met eenvoudige middelen wordt de ruimte gedefinieerd. De sfeervolle verlichting en het donkere plafond geven de ruimte sfeer en intimiteit. Met transparante gordijnen wordt een luchtige grens tussen gangen en het grand café neergezet. Door de bar als verbindend element over de trap te plaatsen, ontstaat een aantrekkelijk beeld van de hoge hal naar het lager gelegen grand café. Vanwege de zachte grenzen kan het café op drukke momenten veel publiek ontvangen.

Het glinsterend kleurrijke glaskunstwerk van Joop van den Broek op de achterwand krijgt weer de aandacht die het verdient. Voor het dynamische kunstwerk is een loungeruimte gecreëerd, gedragen door een theatraal rood vloerkleed. Forse witte fotolijsten met zwart-wit beelden uit het rijke verleden van het Muziekcentrum vertellen daarnaast het menselijke verhaal.

 

Op de strak gestileerde wanden heeft de magazinehouder FOLDR (Coen van Ham voor firma Van Esch) een plaats gekregen. In het voorbijgaan naar de zalen kan de bezoeker een blik werpen op het muzikale programma en andere informatie. Het logo voor muziekcafé Elling, dat bijpassend is vormgegeven, maakt het geheel compleet.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heuvellaan 33
  • Plaats Hilversum
  • Projecttitel Muziekcafé Elling
  • Projectarchitect(en) Coen van Ham, COEN! bureau voor vormgeving, Eindhoven
  • Toeleveranciers false
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 300 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2013
  • Definitief ontwerp 01-01-2014
  • Aanvang bouw 17-06-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever Rogier Hageman, Muziekcentrum van de Omroep
Reageer op dit artikel