Project

Montmartre wintertuin woningen Parijs – Atelier Kempe Thill

Montmartre wintertuin woningen Parijs – Atelier Kempe Thill
fotografie: Ulrich Schwarz, Berlin / Germany

Doorlopende wintertuinen bepalen het beeld van een nieuw woonblok naar ontwerp van Atelier Kempe Thill en Fres architects. Het sociale huur project valt in de laagste financieringscategorie, maar de architecten beschouwen het ontwerp niet als ‘Existenzminimum’. Binnen het budget is gezocht naar sterke, samenhangende eigenschappen die het ontwerp tot een prototype voor sociale huurwoningen in de 21e eeuw kunnen maken.

De wintertuinen liggen aan de basis van het ontwerp. Naast een verlenging van het de appartementen, vormen deze een thermische en akoestische buffer. Daarbij verschaffen wintertuinen privacy als overgangszone tussen de publieke ruimte en het woonbereik. Een samenspel van geopende en gesloten, glazen schuifpanelen, horizontale vloerlijnen en reflecterende gordijnen creëert een informeel en huiselijk gevelbeeld. De uitkragende vloeren en open hoeken geven het interieur een interessante ruimtelijkheid en creëren spanning in het exterieur.

Twee woonblokken

Het ontwerp is een nieuwe interpretatie van de urban villa. Twee woonblokken zijn geschakeld rond een gemeenschappelijke tuin en worden visueel verbonden door een champagnekleurig hekwerk. De eenheid in de materialisering geeft het project een andere dimensie waarmee het geheel zich sterker verankerd in de context. De tuin biedt toegang tot de entrees van de woningen, en wordt geactiveerd door gedeelde voorzieningen zoals een collectieve ruimte, fietsberging en beheerdersruimte. Aan de straat liggen publieke functies zoals een tandarts en moeder-kind-centrum.

Interieur

Alle appartementen zijn geschakeld rond een compacte, centrale kern met een spiraaltrap. Deze ontsluiting biedt de mogelijkheid om hoekwoningen te maken met panoramische uitzichten. Verschillende grootten woningen, van studio tot vier-kamerappartement,  worden gecombineerd op een verdieping. De binnengevels zijn zo open mogelijk uitgevoerd. Grote schuifpuien verbinden het interieur zowel fysiek als visueel met de wintertuinen.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Parijs
  • Projecttitel Montmartre wintertuin woningen Parijs – Atelier Kempe Thill
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Paris Habitat OPH
  • Ontwerpbureau Atelier Kempe Thill, Rotterdam

Foto's

fotografie: Ulrich Schwarz, Berlin 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels