Project

Millinx2 Thuishaven Charlois – Krill o.r.c.a.

Millinx2 Thuishaven Charlois – Krill o.r.c.a.
foto: Ralph Kämena

In 2003 transformeerde Krill o.r.c.a. een aantal panden tot een introverte woonomgeving voor voormalig daklozen. Na tien jaar werd het bureau gevraagd een nieuw ontwerp te maken. De filosofie achter de geleverde zorg is veranderd en er was behoefte aan kantoorruimte. Door voort te bouwen op het eerdere ontwerp reflecteert de plint de verschillende stadia van het pand.

Toen tijdens de eerste verbouwing introversie een belangrijke eis vormde werd de typologie van het pand gewijzigd. De 18 studio’s werden ontsloten via een hofje aan de achterzijde, waardoor de voordeuren konden worden gesloten. Destijds werden ramen en deuren vervangen door betonnen elementen die naar de geschiedenis van het gebouw verwezen. Grote openingen met diepe, gekleurde neggen vormden nieuwe relaties tussen binnen en buiten.

foto: Ralph Kämena

 

Gevel

Met de onlangs opgeleverde verbouwing is de oorspronkelijke routing vanaf de straat deels hersteld. Hiertoe is een aantal van de betonnen elementen weer geopend, middels houten deuren in dezelfde vorm. “Alleen hebben deze deuren dezelfde contravorm als de betonornamenten, waardoor er het begin van een Droste effect ontstaat. De houten deuren verwijzen naar betonornamenten die op hun beurt naar houten deuren verwijzen.”, zo schrijft het bureau.

Kantoor

Tegenwoordig biedt de begane grond geen plaats meer aan vier woonkamers, maar aan het kantoor voor de stichting die de studio’s beheert. Het gaat zowel om een administratieve back office als een front office voor ontvangst van klanten. De ruimte biedt nu een zo groot mogelijke transparantie met verschillende doorzichten, terwijl familiaire elementen zijn behouden. Zo zijn ingebouwde wandkasten met zitnissen bewaard gebleven evenals een van de houten plateaus die de binnenruimte met het hof verbindt.

foto: Ralph Kämena

 

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rotterdam
  • Medewerkers Harmen van de Wal, Jessica Cangini, Marte van Maris, Monika Novkovik, Monica Väth
  • Adviseur constructie K-konstrukties
  • Aannemer Meerbouw
  • Voorlopig ontwerp 7-2014
  • Oplevering 7-2016
  • Opdrachtgever Woonstad Rotterdam, Stichting De Ontmoeting
  • Ontwerpbureau Krill o.r.c.a.

Foto's

fotograaf: Ralph Kämena
Lees voordat u gaat reageren de spelregels