Project

Medische groepspraktijk Medineth – Studio Tolleneer

Interieur

Een rustgevende ervaring creëren binnen een samenhangend geheel, dat was de ambitie van Studio Tolleneer voor de renovatie en uitbreiding van medische groepspraktijk Medineth. In het ontwerp zijn het interieur, grafische componenten, wayfinding, muziek en geuren zorgvuldig afgestemd. De rustgevende basis is aangevuld met subtiele accenten.

Medische groepspraktijk Medineth – Studio Tolleneer
beeld Jimmy Van Houdt

“Een positieve en rustgevende beleving creëren voor de patiënt was het uitgangspunt in dit project”, zo laat Laura Tolleneer weten. Voorafgaand aan het ontwerp bestudeerde ze met haar bureau de kerntaken, organisatie en circulatieflow van de verschillende medische praktijken die in de groepspraktijk zijn ondergebracht. In het zorgproject is ingezet op een uitnodigende en empathische sfeer, die tegelijkertijd klinisch en professioneel oogt.

beeld Jimmy Van Houdt

Ontvangst

Vanuit het idee dat de ontvangst en wachtervaring cruciaal zijn voor een gunstige medische behandeling, vormt dit een belangrijk facet in het ontwerp. De beleving van de patiënt begint bij de centrale aanmeldbalie naast de entree. Deze kan met draaiende panelen worden gesloten om aan te duiden of de balie al dan niet geopend is. Via de centrale circulatiekern bereik je vanuit hier de wachtruimte.

beeld Jimmy Van Houdt

Wachtruimte

De L-vormige wachtruimte is bij binnenkomst meteen te overzien. Een doorlopend houten meubel volgt de wanden en doet tegelijk dienst als bank en tafel. Langgerekte kussen op de zitting en tegen de wand bieden plaats aan veel patiënten. De ruimte is aangevuld met losse tafels en stoelen, zodat ieder zijn eigen comfortzone kan kiezen. Een groot raam laat veel daglicht binnen en biedt zicht op de groene omgeving.

Medineth begane grond

Heldere organisatie

Elke verdieping kent een eigen, heldere organisatie die afgestemd is op het programma. Op de begane grond zijn de behandelkamers van de tandarts en orthodontie in een rij langs een brede corridor gelegd. Het souterrain is verdeeld in twee zones: een pilatesstudio met een open plattegrond en een praktijk voor fysiotherapie die met gordijnen kan worden ingedeeld. De eerste verdieping wordt gedeeld door diverse paramedici met elk een eigen ruimte aan een rondgang, aangevuld met een grote eetkeuken en kantoor. Op de tweede verdieping ligt een opleidingsruimte en een appartement.

beeld Jimmy Van Houdt

Zacht canvas

Rust wordt bewaard door een zacht witte basiskleur die als canvas de leidraad vormt door het hele gebouw. Aanvullend hierop is het licht geoliede houtwerk voor vast meubilair en een palet van pasteltinten voor de bewegwijzering, communicatie en los meubilair. Ten behoeve van de herkenbaarheid is voor elke verdieping een eigen steunkleur geselecteerd: lichtroze voor het souterrain, pastelgroen voor de begane grond, donkerblauw voor de eerste verdieping en mosgroen voor de tweede.

beeld Jimmy Van Houdt

Uniform

Zelfs de uniformen van het personeel zijn aangepast op deze tinten. Evenals de teksten en grafische elementen op de wanden dragen ze zo bij aan het heldere en zorgvuldig afgestemde geheel. Hiermee is zoveel mogelijk ruis voorkomen, wat een zacht maar helder beeld oplevert en daarmee een positief effect heeft op de gemoedsrust van patiënten.

beeld Jimmy Van Houdt

 


Meer zorgprojecten

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Grobbendonk
  • Projecttitel Groepspraktijk Medineth
  • Projectarchitect(en) Laura Tolleneer
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 950
  • Programma zorgpraktijk, pilates studio, fysiotherapie, tandarts, orthodontie, diverse paramedische ruimten, personeelsruimten
  • Opdrachtgever Medineth
  • Ontwerpbureau Studio Tolleneer

Locatie

Reageer op dit artikel