Project

LEVS architecten levert appartementengebouw Square op

Geen categorie

Op Kop-Zuidas in Amsterdam heeft LEVS architecten een nieuw woningbouwproject gerealiseerd. Met 111 middensegment huurwoningen van 55 tot 75 vierkante meter richt het zich op jonge huurders. Een publieke zijde met een restaurant heeft een hoge colonnade en vormt daarmee een zachte wand aan het toekomstige plein. Hiermee is het een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het hart van deze nieuwe buurt.

LEVS architecten levert appartementengebouw Square op

Het appartementencomplex kent een klassieke opzet met woningen rond een collectief hof. Deze is samen met de woningen op de begane grond een stuk opgetild om ruimte te maken voor een fietsenstalling. Tevens creëert dit wat afstand tussen de publieke ruimte en de woonkamers aan de straatzijde. Alle entrees liggen aan de binnenzijde. Een rondgaande galerij gedragen door ronde witte kolommen ontsluit de verdiepingen. De meeste woningen hebben een slaapkamer aan de binnenzijde en een woonkamer aan de straatzijde. Op de hoeken zijn grotere woningen gerealiseerd. Een hoogteaccent markeert het plein van de Kop Zuidas.

 

Gevel met dieptewerking

LEVS architecten ontwierp een gevel met een duidelijk ritme van verticale elementen in een licht gele baksteen. De invulling hiertussen bestaat deels uit glas en deels uit een rode baksteen. Het geprofileerde metselwerk en slanke betonnen gevelbanden zorgen voor schaduw- en dieptewerking. Grote balkons steken uit de gevel. Vanwege geluidsnormen m.b.t. verkeerslawaai staan hier glazen panelen die later kunnen worden verwijderd. Een bijzonder kenmerk is dat het blok wordt verwarmd met houtpellets en hiermee een EPC van 0,2 haalt. Deze geperste houtsnippers worden met een tankwagen bij de verbrander afgeleverd.

 

Bijzondere poort

Een mooi detail is de dubbelhoge entreepoort richting het hof en de fietsenstalling. Kunstenares Aliki van der Kruijs won een selectie met een ontwerp geïnspireerd op natuurlijke elementen in de architectuurtekening. Bronzen afgietsels van lindetakken zijn tussen het stalen hek gelast. De grillige takken zijn gepatineerd en sieren de afscheiding tussen de openbare en collectieve ruimte. Het hek heeft de naam ‘Tilia patina’ (gepatineerde linde) meegekregen. Vanwege de transparantie kijk je zo het binnenhof in een ontstaat een relatie met de echte lindeboom die daar centraal staat.

  

 Bekijk hier meer appartementencomplexen

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres maaslandstraat
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel LEVS architecten levert appartementengebouw Square op
  • Adviseur installaties DWA, Bouwfysica: DPA Cauberg Huygen
  • Aannemer Koopmans
  • Bouwmanagement Van Rossum
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7000
  • Aanvang bouw 14-06-2016
  • Oplevering 08-06-2016
  • Opdrachtgever Wonam
  • Ontwerpbureau LEVS architecten
Reageer op dit artikel