Project

Leefmilieu in Brussel door cepezed

Leefmilieu in Brussel door cepezed
Fotograaf: Léon van Woerkom

cepezed ontwierp voor Leefmilieu in Brussel een gebouw dat zich voegt naar de omgeving in het stadsvernieuwingsgebied van de hoofdstad, het Tour & Taxis terrein aan de Havenlaan. De organisatie is de overheidsautoriteit op het gebied van milieu en leefomgeving in het Belgische Hoofdstedelijk Gewest. Het onderkomen dient, gezien de duurzaamheidsrichtlijnen van het orgaan, als voorbeeld.

Het gebouw van cepezed kenmerkt zich door een compact volume met getrapt teruglopende vloervelden onder een gebold en goeddeels transparant dak. Een centraal atrium fungeert als voortzetting van het naastgelegen plein met daaraan onder meer de grootschalige historische gebouwen van het Koninklijk Pakhuis en de Shed-hallen, die recent zijn gerenoveerd en nu onderkomen bieden aan onder meer kantoren, restaurants, design retail en culturele evenementen.

Leefmilieu Brussel door cepezed

De onderste twee bouwlagen bevatten een bezoekerscentrum rond ecologische thema’s, een auditorium, een mediatheek, een vergadercentrum en een restaurant. Op de begane grond ligt tevens een laboratorium, waarvan de transparante wanden bezoekers goed zicht bieden op de proeven en testen die Leefmilieu Brussel uitvoert. De kantoren bevinden zich vanaf de derde verdieping boven de publieksruimtes en zijn volledig flexibel indeelbaar. Een prominent gepositioneerde, doorgaande cascadetrap sluit aan op open galerijen en moedigt aan de trap in plaats van de lift te gebruiken.

Passief Bouwen

Het nieuwe Leefmilieu Brussel is ontworpen volgens de normen voor passief bouwen. Het heeft een relatief klein geveloppervlak en is goed geïsoleerd, onder meer door toepassing van een drievoudige beglazing in een thermisch onderbroken gevelsysteem. Tegen opwarming in de zomer is het glas sterk zonwerend en gecombineerd met een buitenzonwering die reageert op de warmtebelasting. Ook individuele spuivoorzieningen in de gevels voorkomen te sterke temperatuursstijgingen in de zomer.

Leefmilieu Brussel door cepezed 

Een minimum aan mechanische ventilatie en betonkerngeactiveerde vloeren aangesloten op een warmte- en koudeopslag in de grond maken eveneens dat het gebouw voldoet aan de passiefcriteria. Het atrium speelt een belangrijke rol in het installatieconcept, onder meer doordat de warmte die het invangt wordt hergebruikt. Ook draagt het in hoge mate bij aan de transparantie van het gebouw.

Dit project is beschreven in de Architect van april 2015.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Havenlaan 86
  • Plaats Brussel
  • Projecttitel Leefmilieu in Brussel door cepezed
  • Adviseur installaties Flow Transfer International, Brussel
  • Adviseur akoestiek en adviseur bouwfysica: DGMR adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software, Arnhem
  • Aannemer Van Laere NV, Zwijndrecht (B)
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Smitwesterman, Gouda en Ingenieursbureau Meijer, Edegem (BE)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19.690 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-11-2014
  • Definitief ontwerp 01-11-2014
  • Aanvang bouw 20-04-2015
  • Oplevering 01-11-2014
  • Opdrachtgever Project T&T NV, Brussel
  • Ontwerpbureau cepezed

Foto's

Leefmilieu in Brussel. Fotograaf: Léon van Woerkom 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels