Project

Laag energie dubbelwoning in Ramsdonk (B)

Geen categorie

Het Antwerpse bureau RADAR ontwierp een volume waarin drie programmaonderdelen van twee laag-energie woningen op intelligente wijze in elkaar werden gepuzzeld. Zo zijn ze evenwichtig over de beide bouwpercelen verdeeld. Met de traditionele zadeldaktypologie als uitgangspunt, zijn een aantal beredeneerde afsnijdingen van het volume gedaan die de relatie met de omgeving versterken.

Laag energie dubbelwoning in Ramsdonk (B)

 

In eerste instantie bestond de opdracht uit de realisatie van een eigen woning met tuin, een gelijkvloerse verhuurbare kantoorruimte en een appartement. Door de kantoorruimte en het appartement in elkaar te laten verstrengelen, ontstonden er twee volwaardige woningen met ieder een eigen tuin.

Samen en apart

De duplex kantoorruimte is zodanig geconcipieerd dat deze ook als studio kan worden verhuurd. De schakeling van de verhuurbare woning en het verhuurbare kantoor/studio zorgt voor een maximale privacy van de woning met de tuin ten opzichte van het naar de straat gefocuste kantoor/studio.

Afsnijdingen

Enkele beredeneerde afsnijdingen van het volume optimaliseren de onderlinge relatie tussen terrein, gebouw en oriëntatie. Beide woningen knikken ten opzichte van elkaar om de relatie met hun respectievelijke (voor)tuinen zo optimaal mogelijk te maken. De afsnijdingen zorgen tevens voor een optisch kortere voorgevel waardoor het volume beter aansluit bij de bebouwing in de omgeving. Vertrekkende vanuit de archetypische zadeldaktypologie ontstaat een bijzonder volume.

 

Opmerkelijke constructie

De decentraal gelegen noklijn versterkt de terughoudendheid van het volume ten opzichte van de straat en creëert een optimaal dakvlak voor de zonnecollectoren aan de zuidzijde. De karakteristiek gedetailleerde dakramen geven het volume een extra accent, maar dragen tevens in het interieur bij aan het ruimtelijke karakter.

Interieur

Door de positionering van de binnentrappen en de breedte van overloopruimtes wordt de circulatie een echte beleving. De aaneenschakeling van trappen zorgt voor visuele linken en een maximaal ruimtelijke beleving van de drie entiteiten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dorpstraat 2
  • Plaats Ramsdonk
  • Projecttitel Laag energie dubbelwoning in Ramsdonk (B)
  • Projectarchitect(en) Liesbeth Vanderstraeten, Stijn Leemans
  • Toeleveranciers false
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 510 m2
  • Voorlopig ontwerp 15-06-2008
  • Definitief ontwerp 15-08-2009
  • Aanvang bouw 30-05-2012
  • Oplevering 15-06-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 685.700
  • Opdrachtgever Kaizen Consulting en Hansenne-Geril
  • Ontwerpbureau RADAR, Antwerpen
Reageer op dit artikel