Project

Kliniek High Care in Oegstgeest

Kliniek High Care in Oegstgeest

Dit ontwerp van de Jong Gortemaker Algra huist cliënten met ernstige psychiatrische problemen. Het ontwerp draagt bij aan het verbeteren van hun situatie door de beleving en het contact met buiten centraal te stellen. Dit wordt bereikt door de aanwezigheid van veel daglicht, onorthodoxe gangen en de relatie met het landschap.

 

De nieuwe Kliniek High Care bevindt zich op een landgoed te midden van andere psychiatrische zorgafdelingen. Achter een relatief gesloten straatgevel gaat een beschermde wereld schuil die in direct contact staat met het omliggende landschap. Muren en vloeren lopen door, waardoor binnen en buiten met elkaar in verbinding staan.

Onorthodoxe gangen

Ter bevordering van oriëntatie en beleving en ter vermijding van een klinische corridor, ligt geen enkele gangmuur parallel aan de overstaande. Een glasstrook in het dak begeleidt een lichte meanderroute die de gemeenschappelijk en therapeutische functies ontsluit.

Indeling

In de kliniek bevinden zich drie clusters met twaalf ruime kamers. Elke kamer heeft een groot raam met zicht op het landschap en de tuinen. Naast de eigen sanitaire cel is de kamer door de Jong Gortemaker Algra ingericht met vast meubileiar, waardoor de ruimte bij calamiteiten niet ontruimd hoeft te worden.


Separatie

Het gebouw biedt tevens een serie alternatieven voor separatie: een eigen kamer, een stripbare kamer, een comfort room, een special care unit (SCU) en ook een traditionele separeerruimte. Om echter de noodzaak tot separeren zo veel mogelijk te voorkomen, hebben de cliënten bewegingsvrijheid.

Uitgangspunt bij het ontwerp was dan ook het creëren van een leefomgeving die ondanks alle beperkingen aantrekkelijk en comfortabel is en niet lijkt op een gesloten inrichting.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Endegeesterstraatweg 5
  • Plaats Oegstgeest
  • Projecttitel Kliniek High Care in Oegstgeest
  • Projectarchitect(en) Tycho Saariste, Sebastiiaan Luiten en Jeroen Warnaar
  • Adviseur installaties Halmos, Den Haag
  • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer Heijmerink Bouw, Bunnik
  • Bouwmanagement de Jong Gortemaker Algra, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3.012 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2.655 m2
  • Programma Woon- en therapievoorzieningen voor 36 cliënten met psychiatrische problematiek
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2010
  • Definitief ontwerp 01-05-2010
  • Aanvang bouw 20-02-2012
  • Oplevering 01-12-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 3.861.025 excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 2.550.000 excl btw
  • Opdrachtgever Stichting Rivierduinen, Oegstgeest
  • Ontwerpbureau de Jong Gortemaker Algra, Rotterdam

Foto's

Exterieurfoto's door Iemke Ruige en Tycho Saariste 
Interieurfoto's door Iemke Ruige en Tycho Saariste 

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels