Project

Kerkgebouw Rijsenhout – ENZO architectuur & interieur

Kerkgebouw Rijsenhout – ENZO architectuur  & interieur
Fotografie: Marjon Hoogervorst

Voor de Protestantse kerkgemeente in Rijsenhout ontwierp ENZO architectuur & interieur een nieuwe kerk. Het oorspronkelijke gebouw uit de jaren zestig werd in 2013 grotendeels verwoest door een brand. Het ontwerp zet in op het versterken van de kwaliteiten van het oude gebouw en het creëren van een ontmoetingsruimte.

De constructieve schijven in de plattegrond van het oude gebouw zijn extra benadrukt en vormen de ruggengraat van de kerk. Gevelopeningen zijn toegevoegd om direct en indirect daglicht het gebouw binnen te laten. Het overhoeks geplaatste kruis representeert de functie van het gebouw. De sobere klokkentoren, waarvoor reeds in 1969 een bouwvergunning was afgegeven, maar die nooit was gebouwd, is nu een baken in het dorp Rijsenhout.

Ontmoetingsruimte

Een deel van de binnenruimte is opgeofferd voor een rustgevende groene patio. Door verschillende hoogtes te introduceren krijgt het kerkgebouw een sterkere identiteit. Via een hoge uitnodigende entree komen bezoekers een centrale ontmoetingsruimte binnen die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Het interieur van deze ruimte met natuurlijke tinten en zachte materialen zorgt voor een aangename, rustgevende sfeer.

Verschillende zalen

Vanuit deze hal zijn alle andere ruimtes bereikbaar. De kerkzaal is georiënteerd op een bijzonder altaarstuk waarachter een mijmerwand schuilgaat. De diagonale opstelling in de zaal draagt bij aan het onderlinge contact. Naast de kerkzaal ligt een tweede grote zaal die bij de kerkzaal betrokken kan worden. Aan de andere kant van de ontmoetingsruimte liggen kleinere zalen die voor vergaderingen of bijeenkomsten kunnen worden afgehuurd.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rijsenhout
  • Projecttitel Kerkgebouw Rijsenhout – ENZO architectuur & interieur
  • Projectarchitect(en) ENZO architectuur & interieur
  • Aannemer Van Berkel Aannemers
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1156 m2
  • Oplevering 01-09-2015
  • Opdrachtgever PKN gemeente Rijsenhout

Foto's

fotograaf: Marjon Hoogervorst 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels