Project

Kantooromgeving De Goede Woning Zoetermeer – helgasnelarchitecten

Interieur

Woningcorporatie De Goede Woning in Zoetermeer was op zoek naar een nieuwe manier van werken. Ze wilden een organisatie met een open en directe manier van werken, zonder dossierafhandelingen, zonder interne doorverwijzingen. Helgasnelarchitecten werd gevraagd een werkomgeving te ontwerpen die dit ondersteunt en stimuleert.

Om een werkomgeving te kunnen ontwerpen die zo goed mogelijk aansloot bij het nieuwe dienstverleningsconcept werden acht workshops georganiseerd. Tijdens die workshops maakte helgasnelarchitecten samen met medewerkers een schetsontwerp. Telkens werd de waarom-vraag gesteld om te ontleden wat de nieuwe werkwijze precies inhield. De Goede Woning werd zo ook geholpen op een nieuwe wijze naar zichzelf te kijken, om na te denken over haar identiteit en karakter.

Standaardgebouw

Het nieuwe pand voor De Goede Woning is een marktconform, standaard kantoorpand. Het gebouw heeft een diepte ruim veertien meter en een verhuurbaar oppervlak van 500 vierkante meter per verdieping. Om dit gebouw geschikt te maken voor de nieuwe werkwijze moesten structurele aanpassingen gedaan worden.

Alhoewel het pand voorzien is van twee afgesloten trappenhuizen en twee liften wilde helgasnelarchitecten graag een open verbinding tussen de verdiepingen maken. Immers, communicatie en interactie zijn belangrijke thema’s voor de nieuwe manier van werken. De twee vides liggen niet recht boven elkaar, maar zijn verschoven. Ze vormen een diagonale zichtlijn door het gebouw. Daarin zijn de trappen geplaatst. Zo zien de medewerkers elkaar niet alleen, maar kunnen ze elkaar ook ontmoeten.

Kantoor De goede Woning, Zoetermeer - helgasnelarchitecten

beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Ontvangst

De corporatie wil op een moderne manier de bewoners ontvangen. Niet vanachter grote hoge balies, maar in open elegante ruimte, waar je eerst een kopje koffie aangeboden krijgt. Vervolgens kun je aan een prettige open spreekplek je vragen stellen. Helgasnelarchitecten hielp de medewerkers die jarenlang werkten achter een ‘veilige, hoge’ balie en het best eng vonden anders te gaan werken. Veiligheid wordt nu gecreëerd door sociale controle van collega’s en een omgeving die met aandacht voor het detail is ontworpen, en door aandacht voor de bezoekers.

Kantooromgeving De Goede Woning, Zoetermeer - helgasnelarchitecten

beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Licht in de hoofdrol

In gebouwen is daglicht een element dat mensen stimuleert. Daarom wilde helgasnelarchitecten voor een kantoor als De Goede woning het daglicht de belangrijkste rol laten vervullen. De vides laten het zonlicht binnenvallen. De wanden en aanvullende kleuren geven het gehele interieur een lichte, natuurlijke sfeer. Door de wanden en de meubels af te ronden wordt de ruimte zacht en gastvrij. De ronde witte lichtarmaturen volgen je door het gebouw als zeepbellen in de lucht.

Lees ook

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Maria montesorilaan 11-19
  • Plaats Zoetermeer
  • Projecttitel Werkomgeving De Goede Woning
  • Projectarchitect(en) Helga Snel, Jeffrey Reule, Jan Enting
  • Adviseur installaties Kronenburg group, Nieuwegein, Warmtebouw, Utrecht
  • Aannemer Barten Groep, Houten
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1800 vierkante meter
  • Opdrachtgever De Goede Woning, Zoetermeer
  • Ontwerpbureau helgasnelarchitecten, Rotterdam
  • Meubelmaker Hardeman, Lunteren
  • Losse inrichting Lensvelt, Breda

Locatie

Reageer op dit artikel