Project

Kantoor Umicore in Hoboken door Conix Architects

Geen categorie

Het interieur van het Belgische recyclebedrijf van edele metalen is helder en open. Conix Architects nam het totaalproject op zich om de nieuwe bedrijfsidentiteit te verbeelden op het fabrieksterrein. Het bureau deed de masterplanning van de industriële site, een aangepaste routing, het groen, restauratie van de bestaande gebouwen, bewegwijzering en de blikvanger: een nieuw kantoorgebouw.

Kantoor Umicore in Hoboken door Conix Architects

In navolging van een naamverandering en grootscheepse herstructurering, vroeg het bedrijf Umicore aan Conix Architects om zijn terrein en huisvesting onder de loep te nemen. Na enkele ingrepen in het landschap en renovaties ontwierp het bureau ook een innovatief gebouw met ontvangst- en administratieve functies. Niet alleen is dit project een driedimensionale vertaling van het ‘mission statement’ van Umicore: ‘closing the loop’, maar ook de belangrijkste schakel in de onroerende sanering van de industriële site.

Binnen en buiten versmelten

In het nieuwe kantoorgebouw zijn publieke functies zoals een auditorium, vergader- en opleidingsruimtes en ontmoetingsplekken ondergebracht. De vormentaal, gekenmerkt door strakke volumes met een grote helderheid en openheid, is ook in het interieur doorgetrokken.

Uitgestrekt over de achtste en negende verdieping ligt een centrale ruimte voor multifunctioneel gebruik. Op de negende verdieping bevindt zich eveneens het bedrijfsrestaurant en een uitgestrekt dakterras, met een fraai uitzicht op de Schelde.

In het midden van het bestaande gebouw bevinden zich de landschapskantoren, die – in contrast met de donkere gangen en secundaire ruimtes – lichte afwerkingsmaterialen kregen om het ruimtelijke gevoel te vergroten. De kolommen in het bestaande gebouw zijn bekleed en apparatuur is zoveel mogelijk weggewerkt.

Het interieur van het nieuwe kantoorgebouw illustreert het belang van bedrijfsarchitectuur voor het bevorderen van de corporate identity, aldus Conix Architects. Functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hebben zij gecombineerd tot een tijdloos en

 

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres A. Greinerstraat
  • Plaats Hoboken
  • Projecttitel Kantoor Umicore in Hoboken door Conix Architects
  • Projectarchitect(en) Christine Conix, Sylvie Bruyninckx, Joris Malbrain, Laurien Pinxten, Wouter Plessers, Mira Gajic, Bas De Haan, Karen Loyens, Nele Symens, Steven Simons, An De Dycker
  • Adviseur installaties Technobel NV
  • Aannemer Strabag, Wycor
  • Interieurarchitect Conix Architects, Antwerpen
  • Landschapsarchitect Studiebureel Stockmans nv
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2300 m2 nieuwbouw, 6900 m2 renovatie
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2006
  • Definitief ontwerp 01-04-2008
  • Aanvang bouw 20-10-2010
  • Oplevering 01-08-2009
  • Opdrachtgever Umicore Precious Metals Refining Hoboken NV
  • Ontwerpbureau Conix Architects, Antwerpen
Reageer op dit artikel