Project

Jourdan Campus – TVAA

Jourdan Campus – TVAA
foto: Christophe Valtin

Tegenover het Collège Néerlandais door Dudok in Parijs is een nieuw onderwijsgebouw gerealiseerd. Thierry Van de Wyngaert et Véronique Feigel architectes associés ontwierp een langwerpig volume met verticale lamellen. Het geknikte gebouw is gevormd naar context om zo aan te sluiten op de campus.

De Jourdan Campus huisvest twee scholen, de Ecole Normale Supérieure en de Paris School of Economics. Beide hebben een eigen vleugel, die op de verdiepingen daadwerkelijk los van elkaar komen. Aan de voorzijde loopt de gevel door en houdt het gebouw zo bijeen. Aan de achterzijde wordt de tweedeling benadrukt door een opvallende ronde trap.

foto: Takuchi Shimmura

Plint

Op de begane grond delen beide scholen een entree met een grote lobby. Deze ligt achter een transparante plint die zich duidelijke onderscheidt van de bovengelegen verdiepingen. Op een aantal plekken liggen hierop overdekte buitenruimtes vanwaar je uitkijkt over de campus. De omgeving wordt met een getrapte tuin tot aan de kelderverdieping doorgetrokken. Zo valt ook hier daglicht binnen.

beeld: TVAA

Lamellen

Beeldbepalend zijn de verticale lamellen die handmatig kunnen worden versteld. Omdat deze zijn bekleed met twee materialen kan oneindig veel variatie ontstaan. De gepolijste roestvrij stalen zijden weerspiegelen de omgeving terwijl de larikshouten zijden aansluiten op de groene omgeving.


foto: Christophe Valtin

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Parijs
  • Projecttitel Jourdan Campus
  • Landschapsarchitect Agence Laverne
  • Bruto inhoud 12500
  • Oplevering januari 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 28 miljoen ex btw
  • Ontwerpbureau Thierry Van de Wyngaert et Véronique Feigel architectes associés

Foto's

fotografie: Christophe Valtin
fotografie: Takuchi Shimmura
tekeningen: TVAA

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels