Project

Interieur Stadskantoor Delft – Studio Biek

Interieur

Begin 2016 nam de gemeente Delft het eerste gedeelte van het gloednieuwe stadskantoor in gebruik. Het gebouw is boven op het station van Delft geplaatst, in het hart van de historische binnenstad. Architectenbureau Mecanoo verbond het heden met de historie door de plattegrond van het stadskantoor te baseren op de middeleeuwse stadsgrenzen van Delft. Studio Biek verbond op zijn beurt de rijke historie van Delft met de hedendaagse realiteit van strakke budgetten. Door warme kleuren toe te passen en gebruikt meubilair op een slimme manier een nieuwe functie te geven, heeft het nieuwe stadskantoor met een minimum aan kosten een ziel gekregen.

Interieur Stadskantoor Delft – Studio Biek
beeld Chris van Koeverden

Toelichting door Studio Biek

Een van de uitgangspunten bij de inrichting van het nieuwe stadskantoor was de wens om het bestaande meubilair van vijf fuserende stadsdeelkantoren op te knappen en zo veel mogelijk in te zetten in de nieuwe werkomgeving. Studio Biek kreeg de complete inventaris als uitgangspunt voor het inrichten van het nieuwe stadskantoor en maakte een plan waarin hergebruik centraal stond.

Een paar voorbeelden:

  • Alle werk- en flexplekken zijn gerenoveerd en uitgerust met een nieuwe bureaustoel.
  • Studio Biek heeft op basis van bestaand meubilair een diversiteit aan werkplekken ontworpen die gebaseerd zijn op het werkplekconcept van activiteitgerelateerd werken.
  • Alle bureaus hebben een nieuw werkblad gekregen. De oude werkbladen zijn gestoffeerd en worden nu ingezet als akoestische scheidingswanden tussen de werkplekken.
  • De lunch- en vergadertafels in de centrale gangen bestaan uit hergebruikte eikenhouten parketdelen.
  • Alle lounges zijn opnieuw gestoffeerd volgens het nieuwe kleurenpalet.
  • Alle vergaderstoelen zijn hergebruikt.

beeld Chris van Koeverden

Centrale gang als kloppend hart

In het gebouwontwerp spelen brede gangen een centrale rol. De gangen verbinden niet alleen de zelfstandige kantoorunits, maar ook de medewerkers. Door de koffieautomaten en kopieer- en printermeubels alleen op de gangen te plaatsen ontstaan er meer toevallige ontmoetingen en is er meer communicatie. Om samenwerking en ontmoeting te bevorderen zijn er bovendien in de gangen grote tafels geplaatst die gemaakt zijn van gerecyclede eikenhouten parketdelen. De tafels zijn te gebruiken voor een informeel overleg of de lunch.

De kleuren van Vermeer

Kleurgebruik vormt een belangrijk onderdeel van de totale gebouwbeleving. De witte muren en kolomstructuren vormen een fris contrast met de warme, rode gietvloer in de gangen. De kantoorunits zijn voorzien van grijze vloerbedekking en witte muren. Studio Biek heeft kleuraccenten in Delfts blauw en het okergeel van Vermeer toegepast in de tussenwanden, poefjes en vitrines. Zo wordt ook in het kleurgebruik de verbinding gemaakt met de stad en haar historie.

beeld Chris van Koeverden

De geschiedenis in het nu

Tijdens de bouw van het stadskantoor hebben archeologen interessante voorwerpen in de bodem gevonden. Studio Biek heeft deze ‘Schatten van Delft’ een plek gegeven door vitrines te ontwerpen die op de gangen en in de werkomgeving geplaatst zijn. Zo wordt de geschiedenis van Delft onderdeel van de moderne architectuur.

Publiekshal en Huis van de Stad

In de publiekshal zijn bij de balies nieuwe stoelen geplaatst met een zitting van gerecyclede pet-flessen. In de publiekshal die grenst aan het treinstation van Delft ligt het Huis van de Stad. Dit is een open ruimte met verschillende zitjes waar burgers en bezoekers vrij gebruik van kunnen maken met gratis wifi. Naast een coffeebar, overzichtsmaquette van het stationsgebied is er een tentoonstelling van werk van de inwoners van Delft. In deze ruimte staat ook een bestaande grote ronde tafel die geschonken is aan de gemeente. Dit is een grote leestafel voor 16 personen waaraan ook ronde tafel gesprekken plaatsvinden met inwoners en de burgemeester.

beeld Chris van Koeverden

Oplevering in delen

In 2016 heeft de gemeente Delft het eerste gedeelte van het nieuwe stadskantoor in gebruik genomen. In mei 2017 werden ook de overige kantoorruimten en de publiekshal in gebruik genomen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stationsplein 1
  • Plaats Delft
  • Projecttitel Interieur Stadskantoor Delft
  • Beeldend kunstenaar Hesje Andersson
  • Samenwerkende architect Mecanoo architecten
  • Toeleveranciers Gispen (meubilair), Vision furniture (herstoffering), Het Woud en Zwartwoud (maatwerk meubilair)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 28.000m2
  • Programma kantoor, publieke ruimten
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Gemeente Delft, Delft
  • Ontwerpbureau Studio Biek, Rotterdam
  • wayfinding Buro van Baar

Locatie

Reageer op dit artikel