Project

Interieur Robeco – Fokkema & Partners

Interieur Robeco – Fokkema & Partners
foto: Horizon Photoworks

Het kantoor van Robeco bevindt zich in het door Architekten Cie. ontworpen gebouw First naast Rotterdam Centraal. De werkomgeving strekt zich uit over de eerste zeven verdiepingen; het gehele blok onder de toren. Fokkema & Partners ontwierp het interieur rond een centraal atrium, dat de verdiepingen visueel verbindt en een route van de entree naar de daktuin begeleidt.

Deze route is een organiserend element dat antwoord geeft op een van de belangrijkste uitgangspunten: verbindingen tussen de werknemers. Fokkema & Partners voegde hiervoor een serie open en comfortabele trappen toe. Door de zorgvuldige plaatsing van deze trappen en layout van de plattegrond worden verschillende plekken met elkaar verbonden, zoals de gekleurde pantry’s, koffiebar, restaurant, het open werk- en vergadercentrum en het dakterras.

route rond atrium, beeld: Fokkema & Partners Architecten

Flexibel

Omdat duurzaamheid een van Robeco’s handelsmerken is, vormde dit een tweede uitgangspunt dat in het interieur terugkomt in de flexibiliteit en het robuuste karakter. Hoewel de verdiepingen erg groot zijn, 82 bij 33 meter, is het programma verdeeld in kleinere clusters om een gevoel van drukte te vermijden. Tevens biedt dit de mogelijkheid om werkplekken aan te passen aan de toekomstige vraag.

lockerwand en informele werkplekken, foto: Horizon Photoworks

Uitgelicht

Bijzondere functies zoals de vergaderruimten en pantry’s krijgen door gekleurde vloervlakken en verlichting extra nadruk. Deze zijn verspreid over de plattegrond en versterken zo de zonering. Het lichte kleurenpalet is aangevuld met warme en natuurlijke materialen, de glazen wanden zorgen voor een transparante omgeving. Opslagruimten en lockers zijn rond de kernen geplaatst, waardoor de dichte muren onderdeel worden van het interieur.

werkplekken bij pantry, foto: Horizon Photoworks

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Robeco
  • Projectarchitect(en) Laura Atsma, Thomas Buijs
  • Medewerkers Evie Nagelkerke, Anne de Bruijn, Marita Bijlsma
  • Adviseur constructie Corsmit, Rotterdam
  • Adviseur installaties DWA, Bodegraven
  • Adviseur akoestiek Peutz, Nijmegen
  • Aannemer Volker Wessels, Boele & van Eesteren
  • Interieurarchitect Fokkema & Partners Architecten
  • Beeldend kunstenaar Studio Wieki Somers (lichtkunstwerk urban windows)
  • Toeleveranciers Facilitylinq, Amsterdam (los meubilair), Gielissen, Eindhoven (vast meubilair), Coors, Ridderkerk (lockers rond de gebouwkernen), Finesse, Den Bosch (houten vloeren), Desso, Waalwijk (projecttapijt), Planeffect, Geldermalsen (systeemwanden)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 16.000
  • Programma receptie & auditorium, vergadercentrum, koffiebar, restaurant, kantoor, bar, dakterras
  • Voorlopig ontwerp augustus 2012
  • Definitief ontwerp december 2012, update juni 2015
  • Aanvang bouw januari 2016 (interieur)
  • Oplevering mei 2016
  • Opdrachtgever Robeco
  • Ontwerpbureau Fokkema & Partners Architecten
  • Architect gebouw Architekten Cie.

Foto's

fotografie: Horizon Photoworks

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels