Project

Interieur De Spiegelzaal Willem Twee – Reset Architecture

Interieur

Met één heldere ingreep heeft Reset Architecture de entreehal van stichting Willem Twee geschikt gemaakt voor divers gebruik. De Spiegelzaal is naast een genereuze ingang ook de foyer voor de concertzalen, een expositieruimte en biedt plaats aan flexwerkplekken. Door het transparante karakter blijft de monumentaliteit behouden.

Interieur De Spiegelzaal Willem Twee – Reset Architecture
beeld Stijn Poelstra

De beoogde multifunctionaliteit heeft veel ontwerpvragen opgeroepen, zo laat Reset Architecture weten: “Hoe maak je de ruimte betekenisvol voor de stad en voor het gebouw? Hoe kun je kunst tentoonstellen en deze steeds veilig houden in een multifunctionele omgeving? Hoe gebruiken de bezoekers de ruimte overdag en tijdens een concert? Hoe omgaan met het monumentale karakter van de zaal? Hoe de beperkingen van de hal verbeteren; het gebrek aan daglicht en de slechte akoestiek?”

doorsnede en plattegrond Spiegelzaal, beeld Reset Architecture

Eén ingreep

Alle nieuwe functionele eisen van De Spiegelzaal zijn door Reset Architecture geïntegreerd in één heldere ingreep. Parallel aan de vier bestaande wanden van de hal is een glazen carré toegevoegd. Deze omloop van ongeveer een meter breed reduceert het gebruiksoppervlak van de zaal, maar maximaliseert de mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik.

Reset-Architecture-Willem-Twee-Spiegelzaal

beeld Stijn Poelstra

Zicht en bescherming

Op de bestaande wanden wordt met wisselende tentoonstellingen werk van jonge kunstenaars getoond. De glazen wanden die hiervoor staan bieden zicht op de kunst terwijl ze deze tegelijk beschermen. Zo kan de kunst blijven hangen tijdens andere evenementen in het kunstcentrum. Aan de entreezijde zijn in de glazen wand eveneens een tochtportaal en twee ruimten opgenomen.

detail Spiegelzaal, beeld Reset Architecture

Hoek

Opvallend is dat de geharde glaspanelen onder een hoek van 3,5 graden zijn geplaatst. Aan de onderkant staan de panelen op de vloer, aan de bovenzijde worden ze door een stalen strip op afstand van de muur en het plafond gehouden. Daarmee wordt de lichtreflectie van het glas en de flutter echo verminderd. De akoestiek wordt verder verbeterd door baffles van gerecyclede kleding die met magneten aan de stalen constructie hangen.

Reset-Architecture-Willem-Twee-Spiegelzaal

beeld Stijn Poelstra

Open karakter

Door de vernieuwde entree verandert het gesloten karakter van de voormalige sigarenfabriek waarin het kunstcentrum gevestigd is. “In de nieuwe situatie wordt het gebouw overdag beter bezocht en mensen ook de hoofdtentoonstellingszaal ontdekken. Tijdens concerten werkt de zaal als een binnenplein waardoor mensen niet meer buiten in de rij staan en tijdens een concert is er de gelegenheid om even te ontsnappen aan de intensiteit van de muziek en rond te kijken naar de kunst.”, aldus Reset Architecture.

 


Bekijk meer projecten door Reset Architecture

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats 's Hertogenbosch
  • Projecttitel De Spiegelzaal Willem Twee
  • Medewerkers Theo Mathijssen, Tess Landsman, Ylse Hetterscheid
  • Aannemer Hoedemakers
  • Voorlopig ontwerp 2016
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Gemeente ‘s-Hertogenbosch en Stichting Willem Twee muziek en beeldende kunst
  • Ontwerpbureau Reset architecture

Locatie

Reageer op dit artikel