Project

Integraal KindCentrum De Bollenstreek – Broekbakema

Integraal KindCentrum De Bollenstreek – Broekbakema
fotograaf: Menno Emmink

In het Integraal KindCentrum De Bollenstreek in Lisse zijn onder andere een BSO, een school voor het speciaal onderwijs en Jeugdzorg gehuisvest. Dit vroeg om een ontwerp voor een rustige omgeving. Broekbakema heeft het ontwerp verzorgd en een rustige omgeving maar ook een duurzaam gebouw gecreëerd.

Toelichting door Broekbakema

De brede school in Lisse is een speciale school voor het speciaal onderwijs. De school geeft onderdak aan onder meer Jeugdzorg, een BSO, sportzalen en speciaal onderwijs voor kinderen die moeite hebben om zich te concentreren. Daarom moest het gebouw vooral rust uitstralen. Er was echter een additionele uitdaging doordat in het Programma van Eisen werd uitgegaan van het predicaat Frisse School Klasse B. Door een innovatieve houten draagconstructie te combineren met de klimaatinstallaties kon uiteindelijk een duurzame en vooral rustige school gecreëerd worden.

Integraal KindCentrum De Bollenstreek - Broekbakema fotograaf: Menno Emmink

Vormgeving

De school is opgezet in een C-vorm met aan de binnenzijde een centraal plein waar de gang op kijkt. De klaslokalen kijken allen op het noord(oost)en en hebben aan die zijde nog een additionele plaats om buiten te spelen. Om goed aan te sluiten bij de belevingswereld van de jonge gebruikers, is in het ontwerp gewerkt met ronde vormen, tactiele materialen en subtiele contrasten. Door middel van een heldere zonering binnen de lokalen wordt in de lesruimte rust gecreëerd en krijgen diverse functies een eigen plek. Zo bevindt zich tussen de lokalen en de centrale gang een tussenzone die ook als ruimte dient waar leerlingen extra aandacht kunnen krijgen.

Integraal KindCentrum De Bollenstreek - Broekbakema fotograaf: Menno Emmink

Klimaatontwerp

Deze tussenruimte is echter ook essentieel voor het klimaatontwerp van de school. De installaties werden in de verdiepingshoogte van 3.20m geïntegreerd door middel van houten kanaalplaatvloeren die tevens als schachten voor de luchttoevoer dienen. Vanuit de tussenruimten kan vervolgens de lucht worden afgezogen via het CO2 aangestuurde ventilatiesysteem. Verwarming wordt geleverd via een warmtepomp met WKO en vloerverwarming.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ruishornlaan 25
  • Plaats Lisse
  • Projecttitel Integraal KindCentrum De Bollenstreek
  • Projectarchitect(en) Ir. Aldo Vos, Ir. Tessa Barendrecht
  • Medewerkers Ir. Markus Freigang
  • Adviseur constructie IMD Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties De Blaay – van Den Bogaard Raadgevende Ingenieurs, Capelle a/d IJssel
  • Adviseur akoestiek Mobius Consult
  • Adviseur bouwfysica Mobius Consult
  • Aannemer Bloemendal Bouw bv, Leusden
  • Interieurarchitect Ir. Tessa Barendrecht, Broekbakema
  • Landschapsarchitect Bureau RIS, Gouda
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.575m2
  • Bruto inhoud 11.050m3
  • Programma Brede school (speciaal basisonderwijs), Jeugdzorg, BSO
  • Oplevering september, 2015
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 3.527.000 (excl btw)
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 2.384.000 (excl btw)
  • Opdrachtgever Stichting Aloysius, Voorhout
  • Ontwerpbureau Broekbakema, Rotterdam
  • Adviseur bouwkosten Ingenieursbureau Multical bv, Rotterdam

Foto's

fotograaf: Menno Emmink
Tekeningen

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels