Project

Huis Jordaan Amsterdam – Unknown Architects

Interieur

In dit project worden twee voorheen gescheiden panden onlosmakelijk met elkaar verbonden door de toevoeging van een meubelstuk dat over drie verdiepingen doorloopt.

Huis Jordaan Amsterdam – Unknown Architects
Eerste verdieping; meubelstuk verbindt hier woonkamer en keuken. Foto: MWA Hart Nibbrig

Het gebouw is gesitueerd in het centrum van Amsterdam en bestaat uit twee delen: een vier verdiepingen hoog hoekhuis met een vliering en een kleiner rijtjeshuis met een patio. Van oorsprong werd de begane grond van het hoekhuis gebruikt als bakkerij en winkel, terwijl het rijtjeshuis fungeerde als dienende ruimte met opslag voor de bakkerij. Door een aantal transformaties is het rijtjeshuis van twee naar vier verdiepingen opgehoogd, echter zonder de twee gebouwen significant met elkaar te verbinden.

Onze interventie brengt de twee huizen bij elkaar door het toevoegen van een meubelstuk dat over drie verdiepingen doorloopt. Dit meubelstuk verdeelt en verbindt de twee gebouwen die voorheen slechts als afzonderlijk zijn beschouwd. De openingen in de wanden zijn behouden en worden deel van de nieuwe compositie. Verlaagde plafonds zijn verwijderd om de maximale hoogte in iedere ruimte terug te brengen en de balken laten het vroegere gebruik van de ruimtes zien. De bestaande elementen worden aangevuld door zorgvuldig gekozen materialen: een eiken vloer, berken multiplex meubels en details van messing en  polycarbonaat.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rozenstraat
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Huis Jordaan
  • Projectarchitect(en) Daan Vulkers en Keimpke Zigterman
  • Aannemer Basd interieur, David Baars, Zandvoort
  • Beeldend kunstenaar Cato Cano
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 160
  • Programma Woning en studio
  • Ontwerpbureau Unknown Architects

Locatie

Reageer op dit artikel