Project

Hoofdkantoor uniQure Amsterdam – D/DOCK

Hoofdkantoor uniQure Amsterdam – D/DOCK
foto: Nikolas Margaritis

Een groot deel van het voormalige Royal Bank of Scotland gebouw is door D/DOCK getransformeerd tot hoofdkantoor voor uniQure. Dit bedrijf loopt wereldwijd voorop in de ontwikkeling van gentherapie. Naast een kantooromgeving zijn cleanrooms, laboratoria en verschillende informele werkplekken gerealiseerd.

Het ontwerp is gebaseerd op het Healing Offices concept van D/DOCK, waarbij de nadruk ligt op welzijn en gezondheid voor medewerkers. Tien dragers, zoals verbondenheid, ontspanning en beweging, liggen aan de basis. De werkplekken zijn ontworpen met het oog op serendipity: het verhogen van de kans op (toevallige) ontmoetingen. Ze zijn licht, ruim en transparant, maar bieden tegelijkertijd privacy en rust.

foto: Nikolas Margaritis

Grote gebaren

“We hebben een omgeving gecreëerd die inspeelt op psychologische ruimtebehoeftes in een spectrum van privacy vs. interactie; geborgenheid voelen maar toch overzicht hebben en verbinding met een team houden. Dit vertaalt zich in een werkruimte die met architectonisch grote gebaren is opgebouwd, waardoor de hiërarchie ontstaat die zich laat lezen in donkere vlakken en grote lichte ruimtes”, vertelt Jochem Straatman, Interieurarchitect bij D/DOCK.

foto: Nikolas Margaritis

Balkons

In het atrium klimt een sculpturale trap langs een groene wand omhoog. Deze verbindt de verschillende, opengewerkte balkons die zijn ingericht als dynamische ruimtes voor interactie. Hiervoor is een verscheidenheid aan activiteiten vertaald naar een aantal metaforische omgevingen, zoals het Theater, de Kinetic Lounge, de Library, en de Wintergarden. Door met sferen uit andere werelden te spelen wordt een ander soort gebruik en sociale interactie gestimuleerd.

foto: Nikolas Margaritis

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Hoofdkantoor uniQure
  • Adviseur constructie Van der Vorm Engineering
  • Adviseur installaties Hiensch Engineering
  • Aannemer INTOS
  • Bouwmanagement iL Project
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9000
  • Oplevering maart 2017
  • Opdrachtgever uniQure
  • Ontwerpbureau D/DOCK

Foto's

foto: Nikolas Margaritis

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels