Project

Herontwikkeld Landgoed Broekhuizen – Braaksma Roos Architectenbureau

Herontwikkeld Landgoed Broekhuizen – Braaksma Roos Architectenbureau
foto: Arjen Veldt

In december is het monumentale Parc Broekhuizen in Leersum officieel heropend. Braaksma & Roos Architectenbureau, RAB en Judith van Mourik werkten aan het hoofdhuis met bijgebouwen. Hierin zijn nu een hotel, twee restaurants en een evenementenlocatie gevestigd. Nu de transformatie is afgerond is het landgoed weer publiek toegankelijk.

Het landgoed is volgens Braaksma & Roos een van de mooiste voorbeelden van romantische landgoederen in Nederland. “Het landschap en de gebouwen zijn duidelijk als één concept ontworpen en vormen een onlosmakelijke eenheid. Vanuit het hoofdhuis lopen lange zichtlijnen die doorkijkjes bieden op de boerderij, het koetshuis en de orangerie.” Deze eenheid vormde het uitganspunt in het masterplan dat door het bureau werd opgesteld.

plattegrond Landgoed Broekhuizen
begane grond met restaurant

Hoofdhuis

Het nieuwe programma is zorgvuldig gekozen om een balans tussen een duurzame exploitatie en de kernwaarden van het monument te bereiken. In het hoofdhuis past het programma zich goed naar de structuur van het gebouw. Het restaurant ligt op de begane grond, waar zich vroeger de keuken en personeelsruimten bevonden. De voorname stijlkamers op de beletage doen dienst als hoogwaardige vergader- en trouwzalen. De grote hoeveelheid installaties is ‘met chirurgische precisie in vloeren en wanden ingegeven . Het interieur van Judith van Mourik combineert de historische uitstraling met eigentijds design en hoogwaardige materialen.

foto: Arjen Veldt foto: Arjen Veldt

 

Bijgebouwen

In de boerderij opent volgend jaar een tweede restaurant. Het voormalige koetshuis wordt een hoogwaardige feestlocatie met daarboven hotelkamers die uitkijken op het hoofdhuis. De bereikbaarheid, routing en parkeergelegenheid zijn samen met landschapsarchitect Bleeker en Nauta verbeterd. Zo zijn nieuwe bomen aangelegd op het parkeerterrein en is de moestuin hersteld voor gebruik in de eigen keuken van de boerderij.

foto: Arjen Veldt foto: Arjen Veldt

 

Ontwerp en realisatie

  • Adviseur installaties Berkhof Boerboom Pothoven
  • Aannemer Koninklijke Woudenberg
  • Interieurarchitect Judith van Mourik
  • Landschapsarchitect Bleeker en Nauta
  • Programma Hotel, restaurant, vergader- en feestlocatie
  • Voorlopig ontwerp 1-2012
  • Oplevering 12-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Braaksma & Roos Architectenbureau
  • projectleiding Restauratie Advies en Begeleidingsbureau (RAB)

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels