Project

Herbestemming voormalige AMRO-Bank kantoor Amsterdam

Herbestemming voormalige AMRO-Bank kantoor Amsterdam
De entree van het hotel is transparant gemaakt door de toevoeging van glazen puien. Fotograaf Primabeeld / Marcel van den Burg

Opgefrist verwelkomt het voormalige AMRO-bank kantoor nu studenten en hotelgasten. ZZDP Architecten overtuigde hotelketen Apollo en Hotelschool The Hague de laagbouw en de toren van ruim 39.000 vierkante meter te vullen. Dankzij de transformatie is de relatie met de omgeving verbeterd maar blijft de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw behouden.

 

De gevel van het oorspronkelijke gebouw uit 1972 ontworpen door Piet Zanstra is opgepoetst. De nieuwe geluidswerende beglazing vervangt de glazen stroken tussen de gereinigde ouderwetse grindbetonnen elementen. Daarnaast is de toegankelijkheid van het gebouw flink verbeterd door de vernieuwde en transparante entree van het hotel met uitnodigende luifel.

Verschillende opdrachtgevers

ZZDP Architecten had door de omvang van het project en het feit dat de opdrachtgever niet de gebruiker van het complex is, meerdere opdrachtgevers. De eigenaar was verantwoordelijk voor het casco, maar niet voor de inrichting. ZZDP tekende in opdracht van Pronam Aurora de indeling van het gebouw en renoveerde de gevels. Het interieur van het Ramada Apollohotel regelde de hotelketen zelf, het interieur van de Hotelschool The Hague werd ontworpen door OIII Architecten.

Het voormalige AMRO-kantoor bestaat uit hoogbouw en een laagbouw. Beiden staan op een verhoogd dek. De relatie tussen de straat en het dak is verzacht door de aanleg van groene terassen. Fotograaf Primabeeld / Marcel van der Burg

Hoog- en laagbouw

In de laagbouw zijn studentenwoningen en onderwijsruimten gerealiseerd. Hier bepalen de bestaande dubbele rij kolommen en de twee hoven de gebouwstructuur. Het ene hof is ingericht als binnentuin, de ander wordt gebruikt als auditorium. De vloeren van de hoogbouw, waar het hotel zijn plek heeft gevonden, waren door de dragende gevel en dragende kern vrij indeelbaar. De inpassing van de hotelkamers is gebaseerd op het stramien van 1,85 meter. Daarmee beschikt iedere eenheid over twee geveldelen.

Langs de a10

Omdat het pand pal naast de a10 staat, zijn de ruimten slim in de voormalige kantoorkolos geplaatst. Zo vormt de gang een buffer tussen snelweg en het leslokaal. Daarnaast is er geluidswerend glas en een extra geluidscherm op de begane grond toegepast.

Dit is het tweede deel van het drieluik over de herbestemming van kantoorkolossen; het herbestemmen van het voormalige GAK-kantoor in Amsterdam en van het voormalige hoofdkantoor Eneco in Rotterdam. Lees het volledige artikel in het maartnummer van de Architect.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Staalmeesterslaan 410
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Herbestemming voormalige AMRO-Bank kantoor Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Joris Deur en Adam Smit
  • Adviseur installaties hoogbouw: Akotech, Abcoude. laagbouw: A. de Jong Groep/ TES Installatietechniek, Rotterdam
  • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer hoogbouw: BAM Utiliteitsbouw, Amsterdam. laagbouw: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmenhuizen
  • Interieurarchitect OIII Architecten
  • Landschapsarchitect Buro Sant en Co landschapsarchitectuur
  • Bouwmanagement van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Hoogbouw: ca. 24.000 m2 en laagbouw: ca. 15.000 m2
  • Programma Ramada Apollo Hotel: 446 kamers, 5 skylounges, 3 vergaderzalen, 300 overdekte parkeerplaatsen, sauna en fitnessruimte. Hotelschool
  • Definitief ontwerp 01-07-2011
  • Aanvang bouw 21-03-2013
  • Oplevering 01-07-2012
  • Opdrachtgever Pronam Aurora, Amsterdam
  • Ontwerpbureau ZZDP Architecten, Amsterdam

Foto's

Foto's fotograaf Primabeeld / Marcel van der Burg 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels