Project

Herbestemming De BakkeRij – HER architecten i.s.m. Juan Nibbelink

Architectuur

Met een schakeling van zeecontainers blazen HERarchitecten en Juan Nibbelink nieuw leven in een leegstaande bedrijfshal in Haarlem. In de voormalige bakkerij is hiermee ruimte gecreëerd voor kleine en startende bedrijven en ateliers. Naast de individuele ruimten binnen de containers liggen onder het grote dak diverse gedeelde functies voor de huurders in de BakkeRij.

Herbestemming De BakkeRij – HER architecten i.s.m. Juan Nibbelink
beeld Ronald Schouten fotografie

Aan het Spaarne in Haarlem wordt het historische industrieterrein van de voormalige kranenbouwer Figee gerevitaliseerd. Toen de 1.400 vierkante meter grote bedrijfshal in 2016 vrij kwam na het vertrek van de bakkerij, ontstond het idee hier kleine werkruimten te realiseren. De keuze voor zeecontainer maakte een snelle en betaalbare transformatie mogelijk.

beeld Ronald Schouten fotografie

Eenheid

“Door het schakelen en stapelen van de zeecontainers zijn spannende werk-, verkeers- en verblijfsruimtes ontstaan. De containers hebben aan de verkeersruimte volledig glazen wanden waardoor door eigen inrichting van de containers en daarmee de eigen identiteit van de diverse bedrijfjes herkenbaar is. De groene kleur van de containers en de consistente signing zorgen voor rust en eenheid van het geheel”, zo laat her architecten weten.

begane grond, beeld her architecten

Ruimten

De verhuurbare units meten veertien tot achttien vierkante meter, afhankelijk van hoe de containers geschakeld zijn. Door te wisselen met haaks en evenwijdig geplaatste containers ontstaat een variatie aan typen over twee lagen. Minstens zo belangrijk zijn echter de gedeelde ruimten die zo tussen de containers vrij blijven, waar zitjes, vergaderruimten en een koffie- en lunchcafé zijn gelegen. Deze tussenruimte is half geklimatiseerd.

beeld Ronald Schouten fotografie

Hergebruik

In het ontwerp is gebruik gemaakt van circulaire principes. Zo is elke unit is voor­zien van eigen ventilatie- data- en elektriciteitsaansluiting, wat voor flexibiliteit zorgt. Bovendien zijn de containers verplaatsbaar en aanpasbaar aan toekomstige behoeften. De terrasvloeren die de verdieping ontsluiten zijn opgebouwd uit vloerdelen van slooppanden. Hoewel de hal hiermee ook weer leeg opgeleverd kan worden, duidt de grote interesse erop dat hij lange tijd als levendige werkomgeving dienst zal doen.

beeld Ronald Schouten fotografie


Meer transformatieprojecten

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel De BakkeRij
  • Medewerkers Hans van Eeden, Remko van Heummen, Juan Nibbelink, Nick van der Zwet
  • Aannemer Bouwbedrijf Nieuwenhuizen bv
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1400 m2
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Pieter van der Spek
  • Ontwerpbureau HER architecten i.s.m. Juan Nibbelink

Locatie

Reageer op dit artikel