Project

Henri Dutilleux Conservatorium Belfort – Dominique Coulon & associés

Architectuur

Gelegen op een heuvel, tegen een bosrand in het Franse Belfort, ligt het Henri Dutilleux Conservatorium. De zware betonnen massa is samengesteld uit verschillende volumes die langs en over elkaar heen steken. In het gebouw van Dominique Coulon & associés zijn openingen zeldzaam, waardoor elk zicht op de omgeving aan kracht wint.

Henri Dutilleux Conservatorium Belfort – Dominique Coulon & associés
foto: Eugeni Pons

Het oppervlak van de massa heeft een ongebruikelijke textuur die doet denken aan klimplanten of aders uit natuursteen. Zoals in actionpainting schilderijen is in twee kleuren blauw verf op de gevel gedruppeld, wat extra diepte geeft aan de gevel. “De oppervlakken vibreren in het licht, alsof ze in beweging zijn, en de massa niet langer statisch is”, zo schrijft het bureau.

foto: Eugeni Pons foto: Eugeni Pons

Programma

Een uitzondering op de dichte massa vormt de grote opening in het volume van het danslokaal, die zo door de bomen uitkijkt over de historische citadel. De ruimtes verschillen sterk in schaal, van twee auditoriums en een theater, tot klaslokalen, kantoren en kleine studio’s. De akoestiek voor de laatste is afgestemd op het type instrument.

section

Hal

Uit de compacte massa zijn ruimtes uitgehold waardoor relaties tussen de verschillende zones ontstaan. Patio’s en daklichten zorgen voor daglicht. De centrale entreehal vormt de spil van het gebouw die de ruimtes met elkaar verbindt. Vloeiend over verschillende verdiepingen is de hal door zijn overmaat zowel verkeers- als verblijfsruimte.

foto: Eugeni Pons foto: Eugeni Pons

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Dominique Coulon, Steve Letho Duclos
  • Adviseur constructie Batiserf Ingénierie
  • Adviseur akoestiek Euro Sound Project
  • Voorlopig ontwerp 2-2011
  • Definitief ontwerp 6-2012
  • Oplevering 9-2015
  • Opdrachtgever Communauté d’Agglomération Belfortaine
  • Ontwerpbureau Dominique Coulon & associés
Reageer op dit artikel