Project

Hanzewijk Kampen – Heren 5

Hanzewijk Kampen – Heren 5
Fotograaf: Luuk Kramer

In het winkelcentrum het Hanzehof in de Hanzewijk in Kampen zijn wonen en winkelen op een unieke manier samengevoegd door Heren 5. In de plint zijn winkels te vinden, erboven kan je wonen in een groene oase van rust. Het geheel wordt met elkaar verbonden middels een samenspel van trappen, loopbruggen en daktuinen.

toelichting door Heren 5 Architecten

Het winkelcentrum de Hanzehof in de Hanzewijk Kampen bestaat uit vier grote blokken waar winkelen en wonen samengaan. Het ensemble van de blokken wordt middels een groene daktuin met luifels en bruggen aan elkaar verbonden. Het 6000 m2 grote winkelcentrum onder de woningen wordt het tweede winkelgebied van Kampen, met een inpandige expeditieruimte voor laden- en lossen, twee grote supermarkten, kleinere detailhandel en horeca.

Woningen

De 108 woningen bovenop de winkels bestaan uit grondgebonden eengezinswoningen met tuin en appartementen variërend in grootte. Deze twee typen zijn beiden verdeeld over twee blokken. De private binnenhoven en daktuinen geven een collectieve besloten ruimte aan de woningen.

Hanzewijk- Heren 5

 

Scheiding tussen winkels en woningen

Winkels en woningen worden in de gevel gescheiden door een dikke betonnen ‘spekband’ met een kruis-reliëf dat overgaat van de voortuinen naar de trappen, de luifels en de bruggen. Deze betonband wordt ingezet als speels doorlopend ornament en verwijst tezamen met het kruisverband in het bijzondere metselwerk naar de ambachtelijke architectuur van de oude gevels en gebouwen uit de voormalige Hanzewijk van de jaren ‘50.

Hanzewijk- Heren 5 Fotograaf: Luuk Kramer

Winkelpassage

De prominente winkelpassage die diagonaal door het plan loopt, wordt doorgezet in de schuine lijnen en gevels van de vier blokken. De woningen aan de straat brengen levendigheid in de openbare ruimte, door buitenruimtes en balkons. Tussen de blokken in gaat het winkelcentrum over van passage naar klein stadsplein, waar ook geparkeerd wordt en een horeca-terras is. Eén verdieping boven dit winkelcentrum zijn de ruime daktuinen als een ‘groene oase’ voor de woningen die hier hun entrees hebben.

Hanzewijk- Heren 5 Fotograaf: Luuk Kramer

Verbinding tussen woningen en winkels

In het ontwerp is extra veel aandacht gestoken in hoe deze woningen en winkels met elkaar verbonden zijn en in wat de kwaliteiten zijn van het wonen op een winkelplint. De verbinding is gemaakt door de vier woonblokken op te delen in groene hoven met een omringende daktuin: deze daktuin loopt over in royale trappen naar de openbare ruimte. Ook een goede route naar de woningen draagt hieraan bij. Loopbruggen tussen de blokken zorgen ervoor dat alle tuinen met elkaar in verbinding staan en men in een groene oase woont. Het veelvuldig laden- en lossen voor de bevoorrading van beide supermarkten gebeurt inpandig middels een royale expeditieruimte, wat de bewoners en omgeving zo min mogelijk overlast bezorgd. De verbindende winkelstraten en pleintjes zijn een trekker voor horeca en buurtfuncties, en bovenal; reuring!

Hanzewijk- Heren 5  Fotograaf: Luuk Kramer

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hanzewijk
  • Plaats Kampen
  • Projecttitel Hanzewijk
  • Projectarchitect(en) Bas Liesker, Sjuul Cluitmans, Risko Reuvers, Ronald van Vlijmen, Klaas Veenhof, Liesbeth Boeter, Sylvia Hendriks
  • Adviseur constructie IOB constructies
  • Aannemer Salverda, 't Harde en Trebbe, Enschede
  • Landschapsarchitect TLU Utrecht ism Heren 5
  • Beeldend kunstenaar Studio Molen, Zaandam en Studio Modijefsky, Amsterdam
  • Programma 108 woningen (51 EGW, 57 appartementen)
  • Oplevering februari, 2016
  • Opdrachtgever Multi Vastgoed en Delta Wonen, Zwolle
  • Ontwerpbureau Heren 5 Architecten, Amsterdam

Foto's

Fotograaf: Luuk Kramer

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels