Project

Grijze Silo Deventer – Studio Groen+Schild

Grijze Silo Deventer – Studio Groen+Schild
Foto's Roos Aldershoff

Werken in de Grijze Silo in het Deventer Havenkwartier, die kans liet Studio Groen+Schild niet aan zich voorbij gaan. Het bureau transformeerde de begane grond tot eigen kantoorruimte, een visitekaartje dat hun eigen portfolio weerspiegelt. Bij de transformatie van het industriële pand is het ruige karakter bewaard en een stalen uitkraging toegevoegd.

Op de begane grond reden vroeger vrachtwagens binnen om gevuld te worden. De roldeuren aan de straatzijde zijn vervangen door transparante deuren, aan de achterzijde zijn glazen puien geplaatst. “Het karakter van de begane grond en de nieuwe verdiepingsvloer zijn bewust verschillend”, licht Tine Groen toe. “De begane grond heeft een huiselijk karakter met een hoge boekenkast, keuken, grote tafel en kasten met materialen en stalen. Op de begane grond is fysiek zichtbaar waar we als ontwerpers mee werken.”

Materiaal en kleur

De werkplekken op de verdieping liggen in een open ruimte, deels in de oude silo en deels in de glazen uitbouw. In de afgezaagde trechtermonden is LED-verlichting geplaatst. De heldere lijnen zijn ook vanaf buiten zichtbaar door het roosterplafond. Het ontwerp is consequent uitgevoerd in vier materialen: staal, glas, aluminium en beton. “Daarop aansluitend hebben we drie kleuren gebruikt: blauwgrijs voor alle nieuw toegevoegde elementen, lichtgrijs voor de vloer en zwart voor details. Hierdoor is goed zichtbaar wat oud is en wat er nieuw is toegevoegd”, licht Schild toe.

Grijze Silo door Studio Groen en Schild. Foto's Roos Aldershoff

Energiezuinig

De Silo is niet aangesloten op het gasnet. De ruimten worden verwarmd en gekoeld middels een elektrische warmtepomp met warmteterugwinunit, die energie haalt uit de buitenlucht. Groen+Schild stelt de Silo graag open voor publiek. Door exposities en lezingen over architectuur en vormgeving te organiseren moet de Grijze Silo meer worden dan een landmark, en bijdragen aan de creativiteit en levendigheid van het Havenkwartier.

Video

Bekijk de korte documentaire over de totstandkoming en het resultaat van het project

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Deventer
  • Projecttitel Grijze Silo
  • Adviseur constructie Peree Bouwadvies
  • Adviseur installaties Van Dalen Installatietechniek i.s.m. Wolf Energiesystemen
  • Aannemer Janssen de Jong bouw
  • Toeleveranciers Van Dalen Installatietechniek (installateur), Wolf Energiesystemen (duurzame installaties), Machinefabriek B. Eijsink (trap, binnenpui en plafond uitbouw), Mondana (aluminium kozijnen), QC lightfactory (ledverlichting), KP Interieur (vaste inrichting), M+N Projecten (lichtwering)
  • Oplevering mei 2017
  • Opdrachtgever Anjo van den Brink & Jose van de Griendt
  • Ontwerpbureau Studio Groen+Schild

Foto's

Fotografie: Roos Aldershoff
tekeningen

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels