Project

The Green House Utrecht – cepezed

The Green House Utrecht – cepezed
The Green House door cepezed, beeld cepezed | Lucas van der Wee

The Green House is een circulair horeca paviljoen naar ontwerp van cepezed. Het biedt ruimte aan een restaurant met een eigen urban farm, en een vergadercentrum. Het gebouw is ontworpen als generiek bouwpakket en daardoor geheel demontabel.

toelichting door cepezed

In 2014 kreeg cepezed de opdracht om van de voormalige Knoopkazerne aan de Croeselaan in Utrecht een modern rijkskantoor te maken. Het Rijksvastgoedbedrijf vroeg daarbij ook een oplossing voor de ruimte tussen de Knoopkazerne en het naastgelegen hoofdkantoor van de Rabobank. Omdat een definitieve bestemming voor deze locatie pas over vijftien jaar aan de orde is, werd gezocht naar een tijdelijke invulling die het terrein, dat anders braak zou blijven liggen, levendiger kan maken. cepezed ontwikkelde een plan waarbij zowel de functie als de architectuur gebaseerd zijn op circulariteit.

Demontabel paviljoen

The Green House biedt onderdak aan een ‘circulair’ horecaconcept plus vergaderfaciliteiten. Conform de principes van circulariteit is het gebouw (inclusief de fundering van Stelconplaten en prefab betonblokken) geheel demontabel. Over vijftien jaar kan het elders weer worden opgebouwd. Ook bij de keuze van het materiaal is gestreefd naar hergebruik.

Het tweelaagse paviljoen is ontworpen als generiek bouwpakket met een demontabel staalskelet van gegalvaniseerde profielen. De maatvoering is afgeleid van die van de rookglazen gevelpanelen van het voormalige kazernegebouw; deze worden namelijk hergebruikt voor de tweede huid en de kas van het paviljoen.

The Green House door cepezed, beeld cepezed | Lucas van der Wee

The Green House door cepezed, beeld cepezed | Lucas van der Wee

De circulariteit van het gebouw zit hem ook in de keuze voor de juiste vloer op de juiste plaats. Straatklinkers afkomstig van een oude kade in Tiel vervangen de klassieke gestorte begane grondvloer. Ze liggen op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingsvloer bestaat uit geprefabriceerde houten elementen.

Voor het dak viel de keuze op een lichte staalplaat die eveneens is geperforeerd en gevuld met isolatie.

Met een glazen vliesgevel is de plint van het paviljoen volledig transparant. Voor de dichte delen van de gevel op de eerste verdieping zijn geprefabriceerde houtskeletbouwpanelen gebruikt. Deze zijn honderd procent recyclebaar en (H)CFK-vrij.

The Green House door cepezed, beeld cepezed | Lucas van der Wee

The Green House door cepezed, beeld cepezed | Lucas van der Wee

De vertical farming-kas van tachtig vierkante meter ligt op de verdieping, naast de vergaderzalen. Hier worden groenten en kruiden voor de restaurantkeuken geteeld. Een vide in het paviljoen maakt de publiek toegankelijke kas goed zichtbaar vanuit het restaurant beneden. Ook grote groenwanden dragen belangrijk bij aan de beleving van The Green House. Het dak van het paviljoen is gevuld met zonnepanelen.

Het streven is om de keuken van The Green House op termijn geheel stekkerloos te maken, waarin eten bereid wordt zonder stroom maar met energie-efficiënte ovens die gestookt worden met hernieuwbare brandstoffen. Met urban mining is een groot deel van de inrichting gevonden en de nieuwe meubels die wel zijn gebruikt zijn van gerecyclede materialen vervaardigd.

Het sterke circulaire busines model van The Green House ligt ten grondslag aan het succes van dit project. Een intensief samenwerkingsverband tussen alle partners voor de komende 15 jaar alsook de pay-for-use-constructie van onder meer apparatuur, verlichting, meubels en de urban farming kas maken de circulaire business case schaalbaar en haalbaar.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Croeselaan 16
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel The Green House
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties Strukton Worksphere, Maarssen
  • Aannemer Strukton en Ballast Nedam
  • Interieurarchitect Coster Design, Arnhem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 680 vierkante meter
  • Opdrachtgever Strukton, Ballast Nedam en Albron
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed, Delft
  • Adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid DGMR, Den Haag
  • Projectteam Ronald Schleurholts, Jaap Bosch, Ruben Molendijk, Robertus de Bruin, Mathieu de Danschutter

Foto's

The Green House door cepezed, beeld cepezed | Lucas van der Wee

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels