Project

Gemeentehuis en gemeentekantoor Westland, Naaldwijk – cepezed

Gemeentehuis en gemeentekantoor Westland, Naaldwijk – cepezed
Foto: Lucas van der Wee / cepezed

In Naaldwijk is het nieuwe gemeentehuis en gemeentekantoor Westland geopend. Het gemeentehuis functioneert als publieks- en bestuurscentrum en bevindt zich aan de Verdilaan. Het gemeentekantoor huisvest het ambtenarenapparaat en ligt aan de Laan van de Glazen Stad. Het architectonisch en interieurontwerp zijn vervaardigd door cepezed en cepezedinterieur.

Voor de architectuur is voor beide locaties uitgegaan van ‘de kas’ als metafoor. De kas neemt in de gemeente Westland zowel ruimtelijk, cultureel als economisch een belangrijke plaats in. De gevel is daarbij het omhulsel voor alles wat binnen groeit en leeft. Het nieuwe gemeentehuis is een plek met ultieme transparantie. Dit draagt bij aan de gebouwbeleving en het welzijn van de medewerkers en bezoekers, maar onderstreept daarnaast het democratische karakter van het gemeentehuis. Kenmerkend voor zowel de kas als het nieuwe gemeentehuis is ook de repeterende gevelritmiek.

Beiden panden zijn zo ontworpen dat de verschillende logistieke stromen logisch en eenvoudig kunnen plaatsvinden zonder dat ze elkaar hinderen. Beide gebouwen kennen een grote mate van flexibiliteit door grote kolomvrije vloeren die eenvoudig en vrij indeelbaar zijn naar gelang de gewenste manier van werken. Het installatieontwerp is hierop afgestemd, bijvoorbeeld door de toepassing van klimaatplafonds. Het gebouw is hierdoor bij ieder type gebruik en interieur klimatologische comfortabel is en gemakkelijk aan te sluiten op de benodigde voorzieningen.

Gemeentehuis Westland door cepezed foto's Lucas van der Wee

Laan van de Glazen Stad. Foto: Lucas van der Wee / cepezed

CO2-neutraal

De gebouwen zijn CO2-neutraal. Moderne techniek- en materiaaltoepassingen zoals drievoudig glas, LED-verlichting en schakeling van licht en ventilatie op basis van aanwezigheid beperken de energievraag. De benodigde energie wordt grotendeels duurzaam verkregen met behulp van in totaal ruim 1120 m2 aan deels thermische pv-panelen met een gezamenlijke opbrengst van 115.000 kWh per jaar. Phase Change Materials vormen een buffer voor warmte- en koude-opslag.

Prominent gepositioneerde open trappen stimuleren hun eigen gebruik en daarmee een gezond gebouwgebruik. Daglicht is alom aanwezig en dringt diep door in de gebouwen. De toegepaste materialen zijn duurzaam geproduceerd, robuust en onderhoudsarm. Duurzaamheid is ook bereikt door de methodiek van industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD).

Verdilaan. Foto Lucas van der Wee / cepezed

Locatie Verdilaan/publieks- en bestuurscentrum

Passend binnen de stedebouwkundige situatie bestaat het publieks- en bestuurscentrum in basis uit een langgerekt, rechthoekig volume. Aan de achterzijde hiervan is een generieke beuk gepositioneerd die over drie verdiepingen plek biedt aan publieke spreekkamers, de restaurantkeuken, kantoren en het historisch archief met bijbehorende leeszaal.

Voor de generieke beuk ligt een groot, transparant en uitnodigend atrium. Op de begane grond hiervan ligt aan de ene zijde de publieksontvangst en aan de andere zijde de representatieve ontvangst en het restaurant.

Midden in het atrium is een ruim gedimensioneerd ‘bestuursmeubel’ gepositioneerd. Dit heeft afgeronde koppen, extra hoge verdiepingen, een schil van glas en houten lamellen. Op de begane grond bevat het gedeelde functies van het bestuurlijk apparaat als de commissiekamers en het vergadercentrum. Met loopbruggen aansluitend op de verdiepingen zijn in de grote open ruimte van het atrium bovendien verschillende ‘eilanden’ opgenomen met zich zitjes en koffiepunten voor ontmoeting, interactie en sociale cohesie.  Op de verdieping liggen natuurlijk en overzichtelijk ingedeeld, onder meer de raadzaal, de B&W-kamer en de fractiekamers.

Het atrium is voorzien van een transparante gevel waardoor direct zicht op de bestuursfuncties bestaat, Houten lamellen zorgen voor beschutting indien nodig en verlenen het meubel bovendien een bijzondere aanblik.  De raadzaal is van formaat en veel ruimten zijn multifunctioneel bruikbaar. Mobiele wanden zorgen voor maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid. De commissiekamers zijn overdag bruikbaar als vergaderzalen. Zodra de wanden zijn opengevouwen ontstaat een grote open ruimte voor persconferenties, feesten, trouwerijen, tentoonstellingen en grote bijeenkomsten. De materialisatie is typisch Westlands: plantenbedden op het omliggend terrein verwijzen net als het gebruik van glas en hout naar de kassen van ‘de glazen stad’. Het meubilair is uitgevoerd in de kleuren uit het Westlandse logo.

Interieur Verdilaan, publieks en bestuurscentrum. Foto Lucas van der Wee

Werkplekken

Op de begane grond liggen algemene functies als de project- vergader en instructieruimten, de epeditie en de technische ruimten. De verdiepingen kennen verschillende typen werkplekken in zowel open, halfopen als meer besloten zones. Langs de gevels ligen de rustiger meer besloten werkruimten en langs het atrium de plekken voor overleg en samenwerken. Op de derde verdieping is aan de kop van het gebouw een speciale brainstormlounge met aansluitend bitenbalkon opgenomen.

DBFMO-contract

De nieuwbouwpanden zijn gezamenlijk gerealiseerd binnen een DBFMO-contract gegund aan consortium de Groene Schakel dat bestaat uit Boele en Van Eesteren, Homij Technische Installaties, de PCH Dienstengroep en Kondor Wessels Projecten.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Verdilaan 7 // Laan van de Glazen stad 1
  • Plaats Naaldwijk
  • Projecttitel Gemeentehuis Westland
  • Projectarchitect(en) Jan Pesman, Ronald Schleurholts, Joost Heijnis, Frederique van Alphen, Robbert van de Straat, Frank Maas, Mattijs van Lopik, San Dino Acilla
  • Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties KVMC, Dordrecht
  • Interieurarchitect cepezedinterieur, Delft // Projectteam: Susan Vlemminx, Leo Krommenhoek
  • Landschapsarchitect Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw, Vught
  • Toeleveranciers meubilair: SV Collection
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Verdilaan: 5400 m2 // Laan van de Glazen Stad: 5600 m2
  • Voorlopig ontwerp september 2014
  • Oplevering augustus 2017
  • Opdrachtgever Gemeente Westland
  • Ontwerpbureau cepezed, Delft
  • Realisatie bouwkundig Boele & van Eesteren
  • Realisatie installaties e&w Homij Technische Installaties
  • Staalconstructie Voortman, Rijssen
  • Gevels Vorsselmans, Loenhout (B)
  • Dienstverlening PCH Dienstengroep

Foto's

Gemeentehuis Westland. Fotografie: Lucas van der Wee / cepezed
Interieur, atrium, bestuursmeubel, bestuursruimtes. Fotografie: Lucas van der Wee / cepezed

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels