Project

Gate 15 multifunctioneel studentencomplex Antwerpen

Gate 15 multifunctioneel studentencomplex Antwerpen
Fotografie: André Nullens & Stijn Bollaert

Het Belgische bureau BOB361 won vorig jaar de Belgische architectuurprijs met hun ontwerp voor GATE 15. Het ensemble van nieuwe en gerenoveerde gebouwen is nauwkeurig ingepast in de bestaande context. Aan de nauwe straat zijn volumes teruggelegd en opgetild om publieke ruimte te creëren. Hoewel de straat wordt verdicht ontstaat er lucht in het stedelijk weefsel.

In het historische stratenpatroon van de wijk was het evenwicht tussen bebouwde en open ruimte verstoord. De maat van de straat was gebaseerd op kleinschalige gebouwen uit de zeventiende eeuw, waarvan het geïntegreerde pand getuige is. Het nieuwe ensemble is perceelsgewijs opgebouwd en refereert hiermee naar de schaal van dit monument. Ook biedt dit de mogelijkheid om de verschillende functies akoestisch te scheiden. Op de hoek van de straat is naast de nieuwe bebouwing een publiek voorplein ontstaan.

 
entree kamers   polyvalente zaal   Huis van de Student    pleintje / co-workplekken

Pleintje geactiveerd

De volumes in de straat sluiten qua hoogte aan op de naastgelegen panden. In het werk gestorte betonnen gevels verbinden het geheel. De entree naar de polyvalente zaal is hierin naar binnen gelegd. Het bestaande pand en het aangrenzende nieuwe blok vormen samen het ‘Huis van de student’, met een informatiepunt, kantoren en vergaderruimten. De ingang hiervan is als los volume aan de zijgevel gelegd en activeert hiermee het nieuwe pleintje. Hieraan ligt tevens een co-work plek voor studenten met daarboven studentenwoningen.

  

Interieur versus exterieur

Hoewel het exterieur van het monument en de nieuwbouw duidelijk twee entiteiten vormen, liggen ze in het interieur dichter bij elkaar. De restauratie, in samenwerking met Studio Roma cvba, tracht het bakstenen vlechtwerk gevel met sporen en littekens te behouden. Nieuwe elementen als de entree en de verstevigde draagconstructie zijn uitgevoerd in plankenbeton. In het interieur lijken nieuwe en oude ruimtes in elkaar over te lopen. Op strategische plekken zijn hier daklichten geïntegreerd. De warme kleuren van het bruinrode baksteen en de houten kozijnen vullen het grijze beton goed aan.

 

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kleine Kauwenberg 15,
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Gate 15 multifunctioneel studentencomplex Antwerpen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.305
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 28-06-2016
  • Oplevering 01-01-2014
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 3.703.042
  • Opdrachtgever AG Vespa
  • Ontwerpbureau BOB361

Foto's

Fotografie: André Nullens & Stijn Bollaert 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels