Project

EWHA womans university campus center in Seoul door Dominique Perrault

EWHA womans university campus center in Seoul door Dominique Perrault
De treden zijn zitplekken tijdens optredens. Foto Christian Richters

Dominique Perrault pakt het uitgebreide programma voor een nieuw
campuscentrum met een rigoureus, doch sculpturaal gebaar aan. Zijn winnende prijsvraagontwerp voor de bestaande campus van Seoul’s Ewha Womans University vormt een glooiend communicatietapijt verzonken in de natuurlijke helling van het campusterrein. Opengesneden ontvouwt zich in deze vallei een veelzijdige mix van activiteiten.

De bedrijvigheid rondom het metrostation van Ewha Womans University in de wijk rondom Sinchon onthult dat het hier gaat om een levendige studentenwijk waar het krioelt van de cafés, winkels en restaurants. De vitaliteit van het straatleven vloeit met slechts minimale begrenzingen over in de overzichtelijkheid van een stenen plaza dat de entree van de universiteitscampus markeert.

In de grond verzonken
In deze glooiende vlakte maakt Perrault een welkomstgebaar door een snede in het plein aan te brengen. Deze herbergt een overvol programma. Het zorgvuldig in de grond genestelde volume staat in contrast met de omliggende bebouwing, maar laat zich op natuurlijke wijze opvullen met alles wat met studeren gepaard gaat. De proporties, de centrale ligging en het programma van het grootse landschappelijke sculptuur maken het een spontane dan wel essentiële stop voor studenten en bezoekers en route.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 9, 2008, p64-69.

 

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Seoul
  • Projecttitel EWHA womans university campus center in Seoul door Dominique Perrault
  • Adviseur installaties HL-PP Consult, München, Duitsland
  • Adviseur akoestiek Jean-Paul Lamoureux
  • Aannemer Samsung Corporation, Seoul
  • Landschapsarchitect CnK Associates, Seoul
  • Bouwmanagement Perrault Projets, Parijs; VP en Green Ingénierie, Parijs / Jeon and Lee Partners, Seoul / HIMEC, Seoul
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Kavel 19.000 m² / vloer 70.000 m² / inhoud 350.000 m³ / Oppervlakte tuin 31.000 m²
  • Programma campuscentrum voor 22.000 studenten met lokalen, bibliotheek, sportfaciliteiten, activiteitencentrum, administratie, commerciële functies en parkeergelegenheid.
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2004
  • Definitief ontwerp 01-01-2005
  • Aanvang bouw 01-09-2008
  • Oplevering 01-04-2008
  • Opdrachtgever Ewha Campus Center Project

Foto's

Ewha Womans University, Seoel 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels