Project

Energiepositieve woning Sterksel – Joris Verhoeven Architectuur

Energiepositieve woning Sterksel – Joris Verhoeven Architectuur
foto: John van Groenedaal

Voor het ontwerp van een villa in het Brabantse Sterksel nam Joris Verhoeven Architectuur de wens van de opdrachtgevers als startpunt; een nul-op-de-meter-woning. De energiebesparende maatregelen zijn zo sterk doorgevoerd, dat de woning meer energie opwekt dan verbruikt. Toch zijn de systemen niet beeldbepalend.

Joris Verhoeven Architectuur nam de oriëntatie als uitgangspunt. De ruimtes die veel warmte en zonlicht vragen zijn gericht op de zonnige zijde. Op de begane grond kijken de woonkamer en keuken uit over de tuin. Daarna was het zonnedak bepalend voor de maatvoering. De maten zijn uitgezet op de zonnepanelen, ook de hellingshoek van het dak is hier precies op afgestemd. Het lessenaarsdak oogt hierdoor niet als dak waar toevallig zonnepanelen zijn opgelegd, maar vormt een strak vlak.

schema verwarming

Zonwering

De muren zijn met een dik pakket isolatie uitgerust, de diepe neggen geven een robuust karakter. Via de verdiepingshoge glazen puien valt veel licht binnen. “Het belangrijkste bij goed geïsoleerde woningen is dat je in de zomer de zon weert, anders raak je de warmte niet kwijt”, laat Verhoeven weten. In de latei bij de slaapkamer is daarom zonwering geïntegreerd. Bij de woonkamer en keuken bepaalde de maat van de lamellenbakken tegelijk de hoogte van de dakrand boven het terras.

foto: John van Groenedaal

Ventilatiesysteem

Ook beschikt de woning over een lucht-water warmtepomp voor warm water, en vloerverwarming en vloerkoeling. Het gebalanceerde ventilatiesysteem is voorzien van warmteterugwinning. De luchttoevoer is tevens achter een latei verwerkt, de afvoer ligt achter de zonnepanelen. Het hele energieconcept is geïntegreerd in het ontwerp, maar bewust zo min mogelijk zichtbaar gemaakt. Het resultaat is een woning waar de energieprestaties niet vanaf stralen, maar die meer stroom oplevert dan verbruikt.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Sterksel
  • Projectarchitect(en) Joris Verhoeven
  • Aannemer J. Verhoeven aannemersbedrijf BV
  • Toeleveranciers Kingspan (Unidek Solarpower), dak
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Energiepositieve woning Sterksel

Foto's

fotografie: John van Groenedaal
tekeningen: Joris Verhoeven

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels