Project

Emoji Architecture Vathorst – Attika Architekten

Emoji Architecture Vathorst – Attika Architekten
foto: Bart van Hoek

In het centrum van Vathorst verbindt een landschappelijk lint een levendige functiemix. Aan dit lint is een plein gerealiseerd dat begrensd wordt met twee bouwblokken door Attika Architekten. De gevels hebben een vergelijkbare opzet op basis van een raster, maar verschillen op detailniveau. De kopgevel met hoogteaccent is versierd met emoticons.

Architect Changiz Tehrani van Attika Architekten kwam op het idee om de emoticons in de gevel toe te passen. “Het is een eigentijdse interpretatie van sierelementen zoals je die op oude gevels terugziet, zoals op het Huis met de Hoofden in Amsterdam en op gevels in Venetië.” De bekende gezichtjes uit Whatsapp zijn als geveldragers toegepast in de horizontale, betonnen banden die de verticale metselwerkvlakken ondersteunen.

Zie de bijgesloten PDF voor technische details. beeld: Attika Architekten

Ornament

Na de eerste schets maakte Attika Architekten 3D modellen van de emoticons. In samenwerking met Millro zijn deze met een robotische freesmachine omgezet in MDF-mallen. De mallen zijn gecoat en vervolgens volgestort met beton, waardoor strakke, gladde ornamenten zijn ontstaan. Naast de emoticons is op de hoek van deze kopgevel een klok aangebracht, die de plek extra accentueert.

foto: Bart van Hoek

Levendigheid

De ramen liggen achter diepe neggen waardoor het gevelraster sterk wordt benadrukt. Een deel van de openingen is uitgevoerd als Frans balkon. Deze hekwerken komen terug bij de galerijen en trappen aan de achterzijde. De appartementen in het grote blok hebben privéterrassen en een gedeelde buitenruimte op het dak van de supermarkt. Samen met de horeca en retail in de plint zorgen ze voor levendigheid in het centrum van Vathorst.

foto: Bart van Hoek

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Emoji Architecture
  • Adviseur constructie Van de Laar
  • Aannemer Heijmans/ Dura Vermeer
  • Stedebouwkundige Attika Architekten (masterplan)
  • Opdrachtgever MAB Development, Stable International
  • Ontwerpbureau Attika Architekten
  • Productie mallen Millro

Foto's

foto: Bart van Hoek
beeld: Attika Architekten

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels