Project

Dutch Mountain

Dutch Mountain

Het huis staat op een oude akker in de bos- en heideachtige omgeving van het Goois Natuurreservaat, een relatief heuvelachtig landschap. Ondanks een wildgroei van lage begroeiing, draagt het nog steeds het karakter van de open plek in het bos.

Om het landschap zo min mogelijk te verstoren en aan te sluiten op het omliggende terrein, is het huis in een kunstmatige heuvel gelegd. De heuvel is tegelijkertijd camouflage en deken. Het onttrekt het huis uit het zicht en zorgt voor een sterk isolerende, gesloten noordgevel. De toegang gaat via sneden in de berg, begeleid door hergebruikte afgekeurde stalen walsplaten, die corroderen door de tijd heen.

Aan de zuidkant is het huis maximaal geopend. De 90 m2 grote pui is in een houten kader gevat, dat de overgang van natuur naar architectuur begeleidt. De sculpturale houten vorm reguleert de bezonning per seizoen en zorgt voor een terras over de gehele breedte van de woning. De latten zijn van onbehandeld lariks uit het omliggende bos, wat het een hyperlokaal ontwerp maakt.

De ruimtelijke structuur bestaat uit een 12 bij 19 meter open ruimte. Stalen spanten, die de 12 meter vrij overspannen, bieden ruimte voor een flexibel in te delen interieur. De als doosjes gestapelde kamers zijn lichtgewicht gemaakt en zorgen zo voor een maximale aanpasbaarheid aan toekomstige veranderingen.

Het contrast tussen de schil en het interieur is duidelijk leesbaar. De betonnen wand is onbehandeld in het zicht gelaten. De stalen gegalvaniseerde spanten met onderspanning zijn zichtbaar gelast en het hout in de gevel is onbehandeld gelaten. Binnen deze schil van pure constructiematerialen vertellen de kamers een ander verhaal. De bewoners gaven ieder doosje een eigen expressieve afwerking, om elk volume leesbaar te houden.

Het ontwerp is een experiment in duurzame ontwerpstrategieën. Dit is onderzocht in zowel de architectuur – de hardware – als in de installaties – de software –, die in samenwerking met Arup Amsterdam zijn bedacht. Het energieconcept bestaat uit PV cellen, LED verlichting, een houtpelletketel in combinatie met laagtemperatuur verwarming, CO2 gestuurde ventilatie, een grijswater circuit en slimme domotica. De uitkomst is een woning waarin er meer energie opgewekt wordt dan verbruikt: het overschot kan voor een elektrische auto gebruikt worden.

Het resultaat is een stoer, onvoorspelbaar huis: een experiment van duurzame strategieën in concept, structuur, materiaal en installaties. Een huis dat opgaat in zijn omgeving, maar van binnen is gevuld met ruimtelijke verrassingen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Liever niet openbaar Liever niet openbaar
  • Plaats Huizen
  • Projecttitel Dutch Mountain
  • Projectarchitect(en) Sanne Oomen
  • Programma Alleenstaande woning
  • Aanvang bouw 22-06-2012
  • Oplevering 01-01-2012
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau denieuwegeneratie

Foto's

Foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels