Project

Dimence Westerdok Almelo door Studio Groen + Schild samen met Kristinsson Architecten

Dimence Westerdok Almelo door Studio Groen + Schild  samen met Kristinsson Architecten
Foto: Studio Groen + Schild

Psychiatrische instellingen liggen van oudsher aan de randen van de stad. De Dimence Groep koos voor een andere oplossing en plaatste de instelling Westerdok juist in het centrum van Almelo. In het gebouw is plaats voor het hele spectrum in deze zorg, van kwetsbare kinderen en ouderen, tot aan mensen met complexe problematiek in de specialistische en forensische ggz. Studio Groen + Schild werd ingeschakeld voor het interieurontwerp. Kristinsson Architecten maakten het ontwerp van het gebouw.

De opdrachtgever, Dimence Group, wilde een duurzaam en flexibel gebouw dat in de toekomst ook gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Kristinsson Architecten ontwierp een gebouw dat bij deze ambitie past. In de toekomst is het bijvoorbeeld mogelijk om winkels in het pand op te nemen met appartementen erboven. De buitenkant van het gebouw ontleent haar (stoere) karakter niet aan de zorg, maar aan de plek waar het staat. De uitnodigende lichte entree is vanuit het centrum van Almelo over het kanaal zichtbaar en zorgt dat mensen makkelijk de drempel overstappen om koffie te drinken of te lunchen in het grand café.

Westerdok Almelo

Interieur

Studio Groen + Schild hebben het interieur van het gebouw opgezet met de ‘Planetree Visie’ als leidraad. Tine Groen ontwikkelde een kleurenreeks afgestemd op de functies in het gebouw. Zachte kleuren in de kliniek, stevige kleuren in de publiekshal. Overal zijn materialen toegepast uit een pallet. Dit zorgt voor herkenning, eenheid en rust. De gebruikte materialen hebben een natuurlijke uitstraling en zijn ook geschikt voor intensief gebruik. Echt hout en tapijt waar de functie het toe laat, harde gladde materialen op plekken die uitvoerig worden gebruikt. De patiëntenkamers en zelfs de psychiatrische intensieve zorg unit ademen een gastvrije sfeer uit. De entree in de centrale hal biedt bij binnenkomst een grand café voorzien van een groene wand met echte planten.

 Westerdok door Kristinsson en Studio Groen + Schild

Illustratoren hebben in het gebouw 130 illustraties en gedichten aangebracht waarin de gevoelens en gedachten van de patiënten is weergegeven die door hun uitstraling aanleiding geven tot in gesprek gaan.

Verblijven

De instelling kent geen verpleegposten. Verpleegkundigen zijn altijd op de afdeling aanwezig. Ook zijn er geen separeerruimtes, wel ‘extra beveiligde kamers’ die patienten zelf kunnen personaliseren met kleur, licht, geur en temperatuur. Zij kunnen via touchscreens een film of muziek selecteren en gebruik maken van internet. De regie blifjt zoveel mogelijk bij de patient, begeleiding in de vorm van een verpleegkundige is altijd wel aanwezig. De focus ligt ook hier op herstel en behoud van contact.

Werken

Voor het personeel zijn efficiënte en flexibele werkplekken ingericht die de bedrijfsprocessen maximaal ondersteunen, kennis te delen en elkaar te ondersteunen waar nodig. De medewerkers zoeken een ruimte die past bij het werk dat ze gaan doen. Er zijn spreekkamers, kantoortuinen, stiltewerkplekken en overlegruimtes.

 

 

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Dimence Westerdok Almelo door Studio Groen + Schild samen met Kristinsson Architecten
  • Interieurarchitect Interieur: Tine Groen van Studio Groen + Schild
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 10.300 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2013
  • Definitief ontwerp 01-01-2013
  • Aanvang bouw 22-02-2016
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever Dimence Groep en Gemeente Almelo
  • Ontwerpbureau Studio Groen + Schild ism met Bureau Kristinsson

Foto's

Lees voordat u gaat reageren de spelregels