Project

Deichman Stovner Bibliotheek Oslo – Aat Vos i.s.m. Artisan Tech

Architectuur

De nieuwe Deichman Stovner-bibliotheek in Oslo is gevestigd in een winkelcentrum en fungeert als multifunctionele ruimte voor alle leeftijden. Aat Vos maakte een interieur gebaseerd op de ruige roots van de omgeving, de bossen van Oslo.

Deichman Stovner Bibliotheek Oslo – Aat Vos i.s.m. Artisan Tech
Foto’s Marco Heyda

De bibliotheek van 1100 m2 ligt in het Stovner Center aan de rand van Oslo, daar waar bos en beschaving samenkomen. Het winkelcentrum heeft een sterke sociale functie in de buurt, het is een van de weinige plekken in de buurt waar de lokale bevolking terecht kan voor zijn (dagelijkse) boodschappen. Daarnaast is in het centrum een meet & greet voor koffie of lunch. De nieuwe bibliotheek biedt hiermee een nieuwe mogelijkheid voor ontmoeting, leren en entertainment.

Sociale flexibiliteit

Aat Vos ontwikkelde het concept en ontwerp van de Stovner-bibliotheek, in co-creatie met de toneelbouwers van Artisan Tech AS (Oslo). De teams werkten eerder samen aan de jeugdbibliotheek Deichman Biblo Tøyen in Oslo. Aat Vos: “Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 90 procent van alle gebruikers deze bibliotheek bezoeken om met anderen in contact te komen. We hebben bepaalde piekuren met verschillende mecenassen opgemerkt. Na school werd de ruimte overspoeld met kinderen, terwijl volwassenen tegen de avond domineerden.

De ochtenduren waren echter van (groot) ouders en hun (klein) kinderen. Door de bibliotheek op te splitsen in secties voor kinderen en volwassenen zou de ene groep op verschillende momenten van de dag in de andere groep zijn terechtgekomen.’ Deze feiten inspireerden Vos om het thema van het interieur te baseren op een park: een relevante derde plaats – met een tijdloos en niet-discriminerend gevoel voor iedereen – de vrijheid om te ontspannen, spelen, lezen of een gezinsbarbecue te houden.

Hout

Met zijn vele groene en houten elementen, zijn de positieve vibraties van een park meteen merkbaar bij het betreden van de Deichman Stovner-bibliotheek. Door het uitnodigende karakter wordt de sociale flexibiliteit vertaald in een veelzijdig en aanpasbaar interieur. Meubels op wielen moedigen gebruikers bijvoorbeeld aan om het steeds opnieuw te herschikken in elke gewenste constellatie die aan veel verschillende behoeften voldoet.
Met de rustgevende kleur groen en tonnen gerecyclede Noorse houten elementen is de inspiratie van het park duidelijk herkenbaar. Zo is vanuit Trondheim meer dan 400 m2 teruggewonnen hout gebruikt voor het amfitheater en het podium,  60 m van de oorspronkelijke balken komen uit een oude schuur. Elementen verzameld van een lokale boerderij vormen de bank op het podium, samen met de deuren en ramen.

Kasstructuur

Het interieur bevat een groot aantal in het oog springende rekwisieten, zoals gigantische houten bladeren die overal opduiken, een kasstructuur, maar ook vogelnesten die groot genoeg zijn om mensen in te knuffelen, en iepboomstammen (gerecycled uit Tøyen Park) omringd door banken om op te zitten. Het hoofdgebied is opzettelijk opengelaten om interactie tussen mensen mogelijk te maken. Zo is er een (stal)ruimte die de lokale omgeving vertegenwoordigt, ooit het huis van de graanvelden van de hoeve en hun gezinnen. De boekenplanken zijn gemaakt met gecombineerd beton, houten planken in hun oorspronkelijke vorm (met alleen de schors verwijderd) en laser gesneden metalen beugels, een eerbetoon aan Victoriaanse engineering. De ruimte van de maker kreeg een industriële uitstraling met elementen zoals een intrekbare muur en gietijzeren raamkozijnen, die eens in de late negentiende eeuw in een Noorse industriële fabriek waren gehuisvest.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Oslo
  • Projecttitel Deichman Stovner Library
  • Projectarchitect(en) Aat Vos
  • Adviseur constructie Veideke Entreprenor AS
  • Adviseur bouwfysica Lysteknikk El. Entreprenor AS
  • Samenwerkende architect Artisan Tech (productie en ontwikkeling)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1100 m2
  • Netto inhoud 1150 x 3 m3
  • Programma bibliotheek
  • Aanvang bouw september 2017
  • Oplevering januari 2018
  • Opdrachtgever Deichman
  • Ontwerpbureau Aat Vos, ontwerpconcept, strategie, creatieve richting ism Damian Williams & team

Locatie

Reageer op dit artikel