Project

De Vrije Kade Amsterdam – Heren 5

Architectuur

In Amsterdam aan de oevers van het IJ zal binnenkort een nieuw project verrijzen van Heren 5 Architecten. Een van deze zes bouwblokken op de Vrije Kade is al gerealiseerd: een gesloten woonblok met stoere architectuur. Bewoners kunnen hier meebeslissen over het type woning en hoe deze eruit komt te zien.

De Vrije Kade Amsterdam – Heren 5
Fotograaf: Luuk Kramer

toelichting door Heren 5 Architecten

In bouwblok de Vrije Kade kan je de slaapkamer van je buurman kopen of bijvoorbeeld een balkon per strekkende meter. Dit is nog maar een greep uit de opties die voortkomen uit de woonateliers. In het eerste gerealiseerde blok zijn appartementen en stadswoningen te vinden. Het is onderdeel van een groter geheel bestaande uit zes bouwblokken en een parkeerloods, waarvan een deel nog gerealiseerd moet worden. Zo zijn er in dit project ook kadewoningen en atelierwoningen ontworpen. Het gehele project wordt uiteindelijk uitgevoerd in vier fasen.

Tekening - Vrije Kade - Heren 5

 

Thema’s

Thema’s die aan bod kwamen bij dit project varieerden van de inrichting van de openbare ruimte tot de architectuur en van de indeling van de plattegronden tot allerlei mogelijke kopersopties. Zo moet een grote parkeerloods er bijvoorbeeld voor gaan zorgen dat het gebied autoluw, en gedeeltelijk zelfs autovrij, wordt. Ook zullen er uiteindelijk commerciële ruimten beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld horeca.

Tekening - Vrije Kade - Heren 5

 

Voortbouwen op een industrieel verleden

Het voortbouwen op het industriële verleden en het aansluiten bij het robuuste karakter van het gebied waren aanleiding voor de stoere architectuur van De Vrije Kade. Het project is gesitueerd aan de noordelijke IJ-oevers te Amsterdam, niet ver van bijvoorbeeld het Centraal Station en de NDSM-werf. Ondanks dat de verschillende blokken zich duidelijk onderscheiden van elkaar, verwijzen de sprekende contouren van de woningen naar de paar overgebleven industriële loodsen op de Buiksloterham. Deze stoere architectuur wordt versterkt door gebruik te maken van materialen als baksteen, zink en bijvoorbeeld het gebruik van slanke aluminium kozijnen.

Vrije Kade- Heren 5

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Melkdistelstraat
 • Plaats Amsterdam
 • Projecttitel De Vrije Kade
 • Projectarchitect(en) Jeroen Atteveld, Sjuul Cluitmans
 • Medewerkers Jeroen Atteveld, Jan Klomp, Sjuul Cluitmans, Marilu de Bies, Ronald van Vlijmen, Meintje Delisse, Jibril Omari
 • Adviseur constructie Adams, Druten
 • Adviseur akoestiek Alcedo, Holten
 • Aannemer Smits bouwbedrijf, Beverwijk
 • Programma wonen (koop & sociale huur)
 • Opdrachtgever Distelweg BV, Amsterdam
 • Ontwerpbureau Heren 5 Architecten, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel