Project

De Rozet: het Kenniscluster in Arnhem

De Rozet: het Kenniscluster in Arnhem
De Rozet foto scagliolabrakkee © Neutelings Riedijk Architects

De Rozet is een gebouw met een sterk publiek karakter. Verschillende culturele en educatieve instellingen zijn gebundeld langs de ‘binnenstraat’. Neutelings Riedijk Architecten gaf deze verbindende verkeersruimte vorm als een stedelijke route. Een gevel met vitrines, lichtkranten, boekenkasten en lichtbakken tonen de identiteit van het Kenniscluster aan de stad.

 

De binnenstraat van de Rozet bestaat uit een meanderende trap. In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten klimt deze langs de noordgevel omhoog en verbreedt zich halverwege tot een expositieplein. De trap vervolgt zich langs de zuidgevel. Door een deel van de traptreden hier dubbel zo hoog uit te voeren kan de ruimte ook gebruikt worden als auditorium. De trap mondt uiteindelijk uit in een theaterzaal en het dakterras.

 

De Rozet in Arnhem voegt een nieuwe publieke ruimte toe aan de Arnhemse stadsstructuur. Foto scagliolabrakkee © Neutelings Riedijk Architects

Eigen voordeur

Alle domeinen binnen het gebouw, bestaande uit de Bibliotheek, het Erfgoedcentrum (het Historisch Museum), Kunstbedrijf en de Volksuniversiteit, hebben een eigen entree gekregen aan de binnenstraat. De gevel opent zich op zijn beurt naar de straat op het niveau van de plint en ter plaatse van de trap. De binnenstraat krijgt hierdoor een bijzondere publieke functie; het toont zich nadrukkelijk aan de stad.

 

De open gevelstructuur volgt de ‘binnenstraat’, waardoor de culturele en educatieve instellingen zich kunnen tonen aan de stad. Foto scagliolabrakkee © Neutelings Riedijk Architects

Rozetten

De gevel bestaat uit zandkleurige, verticale prefab betonelementen. Deze zijn ofwel voorzien van reliëfs en rozetten (ornamenten met een analogie met het begrip kennis) ofwel ingevuld met glas. Daglicht kan zo tot diep in de ruimte binnendringen. Door het diepe reliëf doen de elementen ook dienst als vaste zonwering.

Natuurlijke trek

Niet alleen bepaald de binnenstraat de ruimtelijke opzet van het gebouw, hij wordt ook ingezet als klimaat neutrale ventilatievoorziening. Natuurlijke trek zorgt voor de ventilatie van de inpandige ruimten. Daarnaast zijn zonnepanelen op het dak geplaatst, vindt er warmte- en koudeopslag plaats in de bodem en is het dak begroeid. De Rozet naar het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten voldoet zo ook aan de ambitie één van de duurzaamste gebouwen van Arnhem te worden.

Het gebouw wordt op 1 september 2013 geopend, maar een deel is tijdelijk voor de Arnhem Modebiënnale opengesteld.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oude Oeverstraat
  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel De Rozet: het Kenniscluster in Arnhem
  • Projectarchitect(en) Michiel Riedijk en Willem Jan Neutelings
  • Adviseur installaties Ingenieursburo Linssen bv, Amsterdam
  • Aannemer Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Wessels Rijssen bv., Rijssen
  • Interieurarchitect Merkx + Girod, Amsterdam
  • Bouwmanagement Van de Laar bv, Advies- en ingenieursbureau voor bouwconstructies, Eindhoven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 12.000 m2
  • Programma Cultureel centrum / Kenniscluster Bibliotheek, leeszalen, tentoonstellingsruimtes, muziekstudio's, kunststudio’s, studieruimtes, leslokalen, auditorium, café/restaurant, kantoren, archief
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2009
  • Aanvang bouw 26-06-2013
  • Oplevering 01-05-2013
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 25.000.000
  • Opdrachtgever Gemeente Arnhem
  • Ontwerpbureau Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam

Foto's

Foto's door scagliolabrakkee © Neutelings Riedijk Architects 
Tekeningen Neutelings Riedijk Architecten 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels