Project

Da Vincicomplex in Alphen aan den Rijn door VHP

Geen categorie

Met de realisatie van het Da Vincicomplex in Alphen aan den Rijn heeft VHP een autonoom en compact gebouw gemaakt. Verticaal geplaatste aluminium lamellen kenmerken de noordgevel die als een rietkraag uit het groen oprijst. De gevel op het zuiden is juist open. Deze tegenstelling maakt het complex dynamisch.

Da Vincicomplex in Alphen aan den Rijn door VHP

 

 

Vroeger en nu

Het complex is onderdeel van de ontwikkeling van het stationsgebied in Alphen aan den Rijn. Vroeger bevond zich op deze locatie een afvalzuiveringsinstallatie. Nu wordt op dezelfde plek gewoond, gewinkeld en geparkeerd. Daarbij vormt het project de overgang tussen het centrum van de stad en Het Groene Hart.

Alzijdig gebruik

De vorm van het complex faciliteert een alzijdig gebruik: het geeft de etalages en entrees op de begane grond een eigen, gelijkwaardige kwaliteit en bevordert de sociale controle. Doordat VHP de diverse functies (parkeergarage, winkels, appartementen) heeft gestapeld, heeft het complex de gewenste dichtheid en manifesteert het zich als een autonoom, sculpturaal volume.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Laan der Continenten
  • Plaats Alphen aan den Rijn
  • Projecttitel Da Vincicomplex in Alphen aan den Rijn door VHP
  • Projectarchitect(en) Sander Smit
  • Adviseur installaties Huisman & Van Muijen, 's Hertogenbosch
  • Aannemer Bouwcombinatie Da Vinci: Variant Bouwonderneming, Alphen aan den Rijn en Boele & Van Eesteren, Rijswijk
  • Bouwmanagement Aronsohn raadgevende ingenieurs, Rotterdam
  • Programma 6000 m2 interieurwinkels, 112 gebouwde parkeerplaatsen en 58 koopappartementen ( van 45m2 tot ca. 360 m2)
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2003
  • Definitief ontwerp 01-11-2004
  • Aanvang bouw 12-01-2010
  • Oplevering 01-06-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 19,5 miljoen euro excl btw
  • Opdrachtgever Da Vinci Alphen aan den Rijn, Zoetermeer
Reageer op dit artikel