Project

CUVO Uitvaartcentrum Haagse Duinen – KOW

CUVO Uitvaartcentrum Haagse Duinen – KOW
foto KOW

Natuurlijke materialen zijn bepalend voor de rustige uitstraling van het vernieuwde Uitvaartcentrum Haagse Duinen. Naar ontwerp van KOW en Blink interieurarchitecten is het bestaande jaren tachtig pand deels gesloopt en deels grondig gerenoveerd. Ook het terrein is opnieuw ingericht, met onder meer een overdekte rondgang langs de tuin.

De voorheen grijze gevel is geïsoleerd en opgetrokken in een gemêleerde lichte baksteen. Overstekende daken met strakke zinken dakrand markeren de entree en de aula. De gekozen kleuren en materialen geven het gebouw een natuurlijke uitstraling, die naar binnen toe wordt doorgezet. Door het glas en hout in combinatie met hoge plafonds en lichte tinten ontstaat een aangenaam interieur.

Rust

“De rechte lijnen en vlakverdeling die is doorgevoerd door het hele gebouw zorgen voor rust”, zo laat KOW weten. Dit komt bijvoorbeeld terug in de houten constructie van de nieuwe aula. Deze is uitgezet op een gridmaat van 2,45 meter die de gevel en het plafond verdeeld. De zaal biedt plaats aan vierhonderd bezoekers. Door de volledig glazen achterwand kijkt de zaal uit over een waterpartij en oude bomen. Bij gesloten zonwering ontstaat hierop een schaduwspel.

foto KOW

Klimaat

In het ontwerp is het bestaande gebouw grotendeels behouden en hoogwaardig geïsoleerd. Het klimaat wordt geregeld door een combineert vloerverwarming, ventilatielucht en klimaatplafonds waarbij warmte uit de crematieoven wordt gebruikt. Vanwege sterk wisselende bezettingsgraad is de ventilatie CO2 gestuurd. 114 m2 PV cellen op het dak voorzien in een groot deel van de benodigde elektriciteit.

foto KOW

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ockenburghstraat 29
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Uitvaartcentrum Haagse Duinen
  • Projectarchitect(en) ir. Hans Kuiper, ir. Dennis Voskuil
  • Medewerkers ing. Michel Schaap
  • Adviseur constructie Goudstikker-De Vries, Capelle aan den IJssel
  • Adviseur installaties Valstar Simonis, Rijswijk ZH
  • Aannemer BAM Bouw en Techniek regio Zuidwest, Den Haag
  • Interieurarchitect Blink, Rotterdam
  • Toeleveranciers HEKO, Ede (gelamineerde constructie)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.200 (900 bestaand, 1320 nieuw)
  • Programma Hoog niveau renovatie, vernieuwbouw en uitbreiding van bestaand rouwcentrum. Cascorenovatie gebouwdeel met rouwkamers. Sloop-nieuwbouw van aula, ontvangstruimtes, familiekamers, facilitaire ruimtes. Uitbreiding met crematoriumgebouw, terreininrichting met omgang, binnentuin en stalling begrafenisauto’s
  • Voorlopig ontwerp maart 2014
  • Definitief ontwerp juni 2015
  • Aanvang bouw maart 2016
  • Oplevering maart 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 3.800.000
  • Opdrachtgever CUVO Onroerend Goed B.V, Den Haag
  • Ontwerpbureau KOW, Den Haag

Foto's

foto KOW
tekeningen

Gerelateerde tags

Locatie

Lees voordat u gaat reageren de spelregels