Project

ARC18: Corten – Michelle Janssen

Interieur

Corten is een milieuvriendelijke designstoel ontworpen door Michelle Janssen. Het uitgangspunt van Corten is om zo’n klein mogelijke druk uit te oefenen op ecologisch vlak. Corten bestaat namelijk uit materialen die anders op de afvalberg zouden belanden. Om ecologie integraal te benaderen houdt het productieproces rekening met snijafval en transportkosten. Daarnaast legt Corten de nadruk op duurzaamheid. De afwerking van Corten is eenvoudig vervangbaar, als uw stijl verandert, kunt u de kleur van de transportband vervangen.

Corten is een designstoel ontworpen tijdens mijn master van interieur-architectuur. Corten bestaat uit een verroest frame, dat vervaardigd is uit twee metalen buizen, die met elkaar verbonden zijn als één stuk. Op deze manier zijn er minder laspunten wat zich vertaald in een vermindering van de productietijd.

Zoals hierboven reeds staat vermeld, is Corten 100% ecologisch. Door het maken van deze keuzes, is het voor mij mogelijk geweest om een stoel te ontwerpen die in aankoop van grondstoffen minder dan 10 euro kost. Dit is zelfs iets waar een multigigant als IKEA problemen mee zou kunnen hebben. Mijn afwerkingsmateriaal heeft buiten het ecologische aspect ook nog nog een andere belangrijke functie, namelijk het open stalen frame bij elkaar houden.

Ik ben opzoek gegaan naar een materiaal dat sterk genoeg is om de kracht van de open structuur op te vangen. Die kon ik terugvinden in een bedrijf in Genk, Hier produceren jaarlijks 7.5 ton aan afval van transportband. Deze ‘afvalberg’ was een goudmijn om mijn ecologisch concept mee te kunnen realiseren.

Eén van de meest belangrijke, maar vaak over het hoofd gezien, bij ecologisch ontwerp is ‘duurzaamheid’. Corten kun je gemakkelijk repareren, dit vermindert de kans dat het zal eindigen op een stortplaats. Zelfs als uw stijl verandert, kunt u de kleur van de transportband vervangen. Gedurende het ontwikkelingsproces heb ik geëxperimenteerd met verschillende transportbanden, die gemakkelijk vervangbaar zijn met een eenvoudig sluitingssysteem. Mijn stalen frame heb ik door een natuurlijk proces laten roesten, wanneer de mooie oranje kleur goed uit kwam heb ik Corten vernist, zodat het niet gaat afgeven of verder roesten. Hierdoor heeft Corten een meer industriële look en dit gaat in contrast met het elegante frame.

Corten drukt op verschillende vlakken een zo’n klein mogelijke voetafdruk, zoals op economisch, duurzaam en ecologisch vlak. Als studente probeerde ik creatief om te gaan met mijn budgettaire beperkingen. Dit zag ik niet als een nadeel, Ik wou graag aantonen dat ‘design’ niet perse dat duur stukje leer moest zijn of mooi gepoederlakt staal. Met de vormgeving van de stoel wou ik graag de elegantie van de stoel benadrukken. Wat in contrast staat met het meer industriële karakter van de stoel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ellermanstraat 8
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Corten
  • Ontwerpbureau Michelle Janssen

Locatie

Reageer op dit artikel