Project

Centre for Group Dynamics and Intsitutional Analysis (B)

Centre for Group Dynamics and Intsitutional Analysis (B)
Fotograaf Serge Brison

Er is een nieuw gebouw toegevoegd aan het Sart-Tilman science park in Luik, Centre for Group Dynamics and Institutional Analysis (CDGAI). Het gebouw is ontworpen voor een kleine groep sociaal psychologen die daar rustig kunnen overleggen en discussiëren. De ontmoetingsruimtes zijn afgeschermd van de buitenwereld maar houden toch het contact met buiten door middel van translucente wanden die ruimschoots licht binnenlaten.

De plattegrond van het gebouw bestaat uit een rechthoekige structuur van 23 bij 10 meter. In deze grote open ruimte bevinden zich tussenverdiepingen. Deze eenvoudige opbouw zorgt Dethier Architectures ervoor dat het gebouw erg flexibel is en dat er veel mogelijkheid tot interactie is.

De translucente zuidgevel. Fotograaf Serge Brison

Indeling

Op de begane grond zijn twee ontmoetingsruimtes langs een entreehal gesitueerd. Verder bevinden zich hier een secretariaat, een keuken, een installatieruimte, een aantal toiletten en een opslagruimte voor kantoorspullen. De kantoren en de bibliotheek zijn op de tussen verdiepingen ondergebracht.

Materialen

Het dak omhelst het gebouw en illustreert hiermee het beschermende karakter van het centrum. De noordgevel is gemaakt van metselwerk met de toevoeging van voldoende ramen. De zuidgevel bestaat uit een stalen structuur met translucent glas en polycarbonaat panelen. Dit zorgt voor diffuus en natuurlijk licht. Voor het dat zijn prefab stalen sandwich panelen gebruikt.

Omgeving

Het gebouw bevindt zich in een bosrijke omgeving en is hierop aangepast. De bomen geven bijvoorbeeld een mooi lichtspel op het polycarbonaat van de gevel. Overdag valt het licht het gebouw binnen, terwijl het gebouw ’s avonds transformeert in een oplichtende

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rue de Bois Saint-Jean 9
  • Plaats Luik
  • Projecttitel Centre for Group Dynamics and Intsitutional Analysis (B)
  • Aannemer Daniel Stoffels
  • Interieurarchitect Dethier
  • Landschapsarchitect José Géraerds
  • Bouwmanagement Ney & Partners
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 333 m2
  • Programma kantoor met ontmoetingsruimtes
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2002
  • Aanvang bouw 29-08-2013
  • Oplevering 01-01-2004
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 276500 euro
  • Opdrachtgever CDGAI
  • Ontwerpbureau Dethier Architectures

Foto's

Foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels