Project

Brandweerkazerne in Enschede door Samyn en Partners

Brandweerkazerne in Enschede door Samyn en Partners
’s Avonds is het licht vanuit de sportzaal buiten zichtbaar. Foto Marie-Françoise Plissart

Op een kavel langs een brede invalsweg naar het centrum van Enschede heeft Samyn en Partners een brandweerkazerne ontworpen. Zuinig materiaalgebruik, het ontbreken van ornament en een heldere belijning zijn het handelsmerk van het bureau, dat de schoonheid van de architectuur liever zoekt in een fijnzinnige detaillering en licht gedimensioneerde constructie. Het bureau benadert het vraagstuk van duurzaamheid vanuit een heldere, maar klassieke opvatting.

De Zuiderval vormt de zuidelijke entree tot Enschede. De nieuwe brandweerkazerne staat in het zuiden van dit 40 hectare grote uitleggebied loodrecht op de brede invalweg naar het centrum. Naast de kazerne worden in de komende jaren op het terrein 100.000 vierkante meter kantoorruimte, 55.000 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte, 155 woningen en zeventig vrije kavels gerealiseerd. Voor Philippe Samyn betekende de prominente situering dat de kazerne een markeringspunt moest worden van de entree van Enschede. De hoofdvleugel van het L-vormige gebouw is gesitueerd aan de noordzijde van het terrein. Haaks daarop staat de korte vleugel die langs de oostelijke grens van het kavel is gelegd. De entree ligt in de hiel van de twee volumes. Het hoofdgebouw heeft vier verdiepingen. Op de begane grond ligt de dubbelhoge garage. De vergaderzalen en leslokalen zijn samen met de ontvangstruimte aan de oostelijke zijde op de eerste verdieping ondergebracht.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 11, 2007, p86-89.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zuiderval
  • Plaats Enschede
  • Projecttitel Brandweerkazerne in Enschede door Samyn en Partners
  • Projectarchitect(en) Benedetto Calcagno
  • Adviseur installaties Deerns Raadgevende ingenieurs, Groningen
  • Aannemer Aan de Stegge Bouw, Goor, NTP Infra Enschede, Borculo, the Nederlands, Harwig, Almere, TIBN, Maarn
  • Interieurarchitect Samyn and Partners
  • Landschapsarchitect Samyn and Partners
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Dijkhuis, Groningen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6036 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2003
  • Definitief ontwerp 01-01-2004
  • Aanvang bouw 01-11-2007
  • Oplevering 01-03-2007
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 6.173.000 excl btw
  • Opdrachtgever Gemeente Enschede

Foto's

Brandweerkazerne 
tekeningen 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels