Project

Boerderijwoning met drie zadeldaken – Atelier Tom Vanhee

Boerderijwoning met drie zadeldaken – Atelier Tom Vanhee
Fotografie: Filip Dujardin

Gelegen in een landbouwgebied ten oosten van het dorpscentrum van Aartrijke ligt een woning met drie zadeldaken. De bestaande typologie van de voormalige boerderijwoning is ingezet om een uitbreiding van de woning te realiseren. Hoewel de oude en nieuwe delen nog goed te onderscheiden zijn, heeft het ontwerp geleid tot een evenwichtige compositie.

Nieuwe houten volumes met zadeldaken zijn tegen de bestaande schuur aangeschoven. Op de kopgevels zijn de gevellatten verticaal geplaats, op de zijgevels horizontaal. In de bakstenen muur van het bestaande volume zijn openingen toegevoegd. Zo opent dit zich naar de tuin en het landschap. Het nieuwe geprepatineerd zinken dak verbindt de drie delen. Twee schoorsteenvormige daklichten zorgen voor licht en uitzicht op de eerste verdieping. In een derde schoorsteen zit de luchtafvoer van de warmtepomp.

   

Hout en baksteen

In het lichte interieur geven hout en baksteen karakter aan de ruimtes. De betonnen steunberen en stroken baksteen in de vloer getuigen van de oude indeling in de schuur. In het oude huis bevinden zich de eet- en zitruimte, keuken, berging en toilet en tevens slaapkamers. De aanbouw biedt plaats aan de entree, circulatie, technische installaties en een garage. Deze laatste kan eenvoudig tot werkruimte worden omgevormd.

 

Laag energieverbruik

Zowel de oude als nieuwe delen zijn degelijk geïsoleerd. Vloerverwarming en radiotoren zijn aangesloten op een lage temperatuur warmtepomp. In het nieuwe dak zijn fotovoltaïsche cellen geïntegreerd die voorzien in de elektriciteit. Van de voormalige boerderij maakte Atelier Tom Vanhee zo een woning met een zeer laag energieverbruik.

 

Cijfers

Enkele cijfers uit het energieprestatiecertificaat:
karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik: 28,163KWh/jaar
berekende energiescore: 102kWh/m2 jaar
Gemiddelde u-waarde van gebouwschil 0,30 W/m2J
C02-emissie: 3.75 kg/jaar

 

Bekijk hier meer (voormalige) boerderijen

 

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Aartrijke
  • Projecttitel Boerderijwoning met drie zadeldaken - Atelier Tom Vanhee
  • Bouwmanagement LIME (Less Is More Engineering), Gent
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 318 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2013
  • Aanvang bouw 13-07-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Atelier Tom Vanhee

Foto's

fotografie: Filip Dujardin 
tekeningen 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels