Project

Black house Londen – Simon Conder Associates

Architectuur

Met een geprefabriceerde houtconstructie is een voormalig Victoriaans pakhuis twee verdiepingen uitgebreid. In de optopping wonen ontwerpers die van het bestaande pand hun studio hebben gemaakt. Door licht te bouwen kan het nieuwe volume worden gedragen door de bestaande constructie.

Black house Londen – Simon Conder Associates
beeld Paul Smoothy

Bovenop de metselwerk gevel is de donkere houtconstructie een opvallende verschijning. “Het project gebruikt een robuuste architectonische taal die geënt is op deze plek en reageert op het industriële karakter van het oorspronkelijke gebouw, op een manier die het bestaande respecteert zonder het te kopiëren”, zo laat Simon Conder Associates weten.

Black-House_Simon-Conder-Associates

beeld Paul Smoothy

Gevel

De houtconstructie is duidelijk zichtbaar in de gevel, waarin de kolommen de lijnen van het bestaande metselwerk volgen en zo een visuele verbinding leggen. Tussen de kolommen scheiden hoog isolerende panelen de binnenruimte van buiten. Deze zijn bekleed met horizontale houten planken die evenals de constructie zijn afgewerkt met een matzwarte beits.

Openingen

Aan de oost- en zuidzijde bevinden zich de meeste openingen om uitzicht te garanderen en te profiteren van het zonlicht. Aan de noordzijde is de gevel vrij gesloten om het zicht op de naastgelegen kavels te beperken. Op de hoek is daarnaast een dakterras gerealiseerd, dat onderdeel blijft van het volume door de doorlopende constructie.

Black-House_Simon-Conder-Associates

beeld Paul Smoothy

Plattegrond

In plattegrond volgt de uitbreiding de bestaande contouren en het trappenhuis. De bovenste verdieping is de leefzone met een grote woonkamer en een woonkeuken aan het dakterras. Op de verdieping daaronder liggen slaapvertrekken en een werkkamer. Een externe lift is toegevoegd om het pand toegankelijk te maken voor minder validen.

Black-House_Simon-Conder-Associates

beeld Paul Smoothy

Constructie

Om kosten te besparen en overlast tijdens de bouw te beperken is de optopping grotendeels geprefabriceerd. Een stalen ringbalk ligt bovenop het metselwerk om de krachten van de optopping te verdelen. Die bestaat uit portalen van gelamineerde larikshouten kolommen en liggers. Deze zijn elders opgebouwd en op locatie in verschillende segmenten in elkaar gezet.

Black-House_Simon-Conder-Associates

beeld Paul Smoothy

 


Meer optoppingsprojecten

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Londen
  • Projecttitel Black House
  • Adviseur constructie Fluid Structures
  • Adviseur bouwfysica XCO2 Energy
  • Aannemer Famella & Constructional Timber
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 255
  • Aanvang bouw juli 2015
  • Oplevering oktober 2016
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Simon Conder Associates
Reageer op dit artikel