Project

Basisschool Piramide Boerhaave – Serge Schoemaker Architects

Architectuur

Met enkele strategische ingrepen heeft Serge Schoemaker Architects nieuw leven geblazen in een basisschool in Haarlem. Het schoolgebouw uit de jaren zestig heeft hiermee een frisse uitstraling gekregen; meer licht, lucht en ruimte. Het bureau verkreeg de opdracht na een ontwerpend onderzoek voor Stichting Mevrouw Meijer. Hierin bewees het dat een verbouwing minder geld kost dan sloop-nieuwbouw, en een toekomstbestendig resultaat oplevert.

Basisschool Piramide Boerhaave – Serge Schoemaker Architects

De school was met een semi-gestandaardiseerde bouwconstructie en een heldere plattegrond een voorloper van een reeks patioscholen in de jaren zestig. Het introverte schoolgebouw was verouderd, de uitstraling en kleurgeving gedateerd. De ooit zo geroemde patio’s werden verwaarloosd en bleven onbenut. Onderwijskundig had de multiculturele school meer behoefte aan ruimte voor groepsactiviteiten en vieringen.

Kleurenpalet

Wederopbouwscholen als deze zijn volgens Serge Schoemaker Architects aantrekkelijk voor renovatie vanwege de ruime en lichte klaslokalen. Het ontwerp voor de renovatie en uitbreiding maakt gebruik van de oorspronkelijke heldere gangenstructuur. De gangeinden zijn opengebroken waardoor zichtlijnen zijn ontstaan naar de omgeving. De school heeft hiermee een open uitstraling gekregen. Grote limoengroene raamkozijnen markeren zowel binnen als buiten de gangeinden. Ze vormen onderdeel van een volledig nieuw kleurenpallet.

Nieuwe aula

De grootste patio is overdekt en ingericht als multifunctionele aula. Verticale dakramen zijn zo geplaatst dat daglicht vanaf verschillende zijden binnenvalt, zonder dat er hinder wordt ondervonden van direct zonlicht. Op maat vervaardigde zitelementen van berkenmultiplex omkaderen de aula. Hierin is zijn ook de benodigde opbergvakken geïntegreerd. De halfopen zaal zorgt voor een nieuwe ruimtelijkheid in de school, die extra ruimte biedt aan groepsactiviteiten en vieringen; educatie en cultuur.

Klik hier voor meer scholen

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Semmelweisstraat 5
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Basisschool Piramide Boerhaave - Serge Schoemaker Architects
  • Projectarchitect(en) Serge Schoemaker
  • Toeleveranciers false
  • Oplevering 01-01-2015
  • Opdrachtgever Stichting Spaarnesant
Reageer op dit artikel