Project

Bar Basquiat in Amsterdam door Studio Modijefsky

Bar Basquiat in Amsterdam door Studio Modijefsky
Fotograaf Maarten Willemstein

Jean-Michel Basquiat was een Amerikaanse kunstenaar en dichter die gelaagde werken maakte in een expressieve stijl. Zijn kunstwerken waren collages van beelden en tekstflarden, veelal direct overgenomen uit de rauwe stedelijke context. Zijn rebelse kunst en levenshouding vormden het uitgangspunt voor de interieurarchitectuur en het grafisch ontwerp van Bar Basquiat.

De ruimte waar de nieuwe bar moest verrijzen, had alle karakteristieken om een rauw barconcept neer te zetten: voorheen was het een kleine supermarkt met een eigen slagerij, met grote openingen naar de straat en een sterk grid van betonnen balken op het plafond.

Balkengrid

Het grid van de balken vormde een goede onderlegger voor het indelen van de ruimte. De opzet als supermarkt zorgt voor een logische plek voor rekken waar drank en glazen in display kunnen worden gezet. Een combinatie van TL- en neonlampen verlichten de ruimte en verlevendigen het beeld. Het balkengrid is ingezet als bevestigingspunten voor de lampen, wat het grid versterkt.

Keep Frozen

Het glazen rek boven de bar is gemaakt van hetzelfde metaalrooster als de andere displays. Het rauwe metaal is gekozen vanwege het contrast met de betonnen bar. Basquiats gewoonte om uiteenlopende technieken door elkaar te gebruiken in zijn schilderijen, is vertaald naar een indeling in verschillende zones die worden benadrukt door verschillende materialen. De voormalige supermarkt keert hier terug in quotes en typisceh materialen. Zo verwijst het kurken meubilair voor de ramen naar de notenbar en gedroogd fruitafdeling die er vroeger stond. Waar vroeger de vriesafdeling was, zijn de wanden bekleed met tegels en een ‘keep frozen’-teken afgeleid van een tekst van Basquiat. Melkachtige verf bedekt de wanden van de plek waar vroeger de zuivelsectie was. De slagerij komt terug in de vorm van roodgekleurd beton.

Vriezerdeuren

De verwijzingen naar de supermarkt zijn echt overal aanwezig. Op maat gemaakte stalen platen verwijzen naar de schappen met ingeblikte etenswaren, speciale deuren doen denken aan oude vriezerdeuren en ga zo maar door.

Grafische identiteit en typografie

In het werk van Studio Modijefsky speelt grafisch ontwerp een belangrijke rol. Ook in Bar Basquiat gingen de ontwerpers los. Een onderzoek naar het werk en leven van de Amerikaanse kunstenaar is verwerkt in de grafische laag die over de interieurarchitectuur is gelegd. Zogenoemde hobo-tekens zijn omgevormd tot infoborden, het logo en het font dat overal wordt toegepast complimenteren de grafische identiteit van de bar.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Javastraat 88-90
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Bar Basquiat in Amsterdam door Studio Modijefsky
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 185m²
  • Aanvang bouw 25-04-2016
  • Oplevering 01-12-2015
  • Opdrachtgever Drie wijzen uit Oost
  • Ontwerpbureau Studio Modijefsky

Foto's

Foto's 
Lees voordat u gaat reageren de spelregels