Project

Avantgardistisch instituut WORM in Rotterdam

Geen categorie

WORM, het instituut voor avantgardistische recreatie, is verhuisd naar een een 19e-eeuws complex aan de culturele as van Rotterdam, de Witte de Withstraat. Door één flinke snede te maken dwars door de zijgevel én de verdiepingsvloer van het voormalige Fotomuseum, zijn alle functies (publiek, kantoren/studio’s en huis/bar) in het pand ruimtelijk aan elkaar verbonden.

Avantgardistisch instituut WORM in Rotterdam

Een thema in WORM is transparantie. Tussen bijna alle ruimtes vensters geplaatst zodat de kantoormensen en het publiek elkaar kunnen zien. Ook komt dit terug in de ingreep in de gevel, een open trap waardoorheen je de lichtgevende toiletten ziet staan en de manier waarop foyer, zaal en rookruimte via de centrale hal met elkaar verbonden zijn.

Nouveau chique

De publieksruimtes krijgen hun sfeer door de vloer en lambrisering, die geheel van twee restpartijen Trespa zijn gemaakt. Door het aangebrachte patroon ontstaat een vreemd soort ‘Nouveau Chique’ uitstraling.

De kantoren en geluidsstudio’s zijn grotendeels ontworpen en uitgevoerd door Atelier van Lieshout op basis van de ruimtelijke hoofdvorm van 2012Architecten. AVL laste de wanden van zware roestende stalen platen. Een fortificatie, letterlijk om de geluids’overlast’ vanuit de zaal naar kantoor te weren, maar ook figuurlijk als plek om je te verschansen tegen de crisis.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Boomgaardstraat 71
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Avantgardistisch instituut WORM in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Césare Peeren en Jos de Krieger
  • Toeleveranciers false
  • Programma Cultureel centrum
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2012
  • Definitief ontwerp 30-08-2012
  • Aanvang bouw 30-08-2012
  • Oplevering 28-10-2011
  • Opdrachtgever WORM
  • Ontwerpbureau 2012Architecten
Reageer op dit artikel