Project

Arthouse Cinecitta in Tilburg door PANplus architectuur

Geen categorie

Een volledig vernieuwde en heropende art-house bioscoop siert de Willem-II straat in Tilburg. Het ontwerp van het vernieuwde Cinecitta is gedaan door PANplus architectuur uit Tilburg. De bioscoop bestaat uit twee monumentale gebouwen die met elkaar verbonden zijn.

Arthouse Cinecitta in Tilburg door PANplus architectuur

 

In het oorspronkelijke gebouw in Tilburg, dat stamt uit 1877, werden concerten en toneelvoorstellingen gegeven. Al vanaf 1916 wordt het gebouw ook gebruikt als filmhuis. Het tweede pand, dat nu verbonden is met het eerste, is ook in 1916 gebouwd. Van oorsprong was dit een ‘venduhuis’, een gebouw waar veilingen van inboedels uit faillissementen plaatsvonden. Vervolgens werd het een bank, weer later een pakhuis, magazijn en kantoor. Vanaf 1996 was het een kunstpodium, genaamd Ruimte X. Deze naam draagt het gebouw nog steeds. De historie van de twee gebouwen is, door het terugbrengen van originele elementen, zowel zichtbaar als voelbaar in het nieuwe ontwerp van PANplus architectuur.


Grote bioscoopzaal

Ambachtelijkheid

Van buiten zijn de twee monumentale panden van art-house Cinecitta zoveel mogelijk teruggebracht naar hun originele staat. Ook alle aanwezige ornamenten op het plafond en in de grote zaal zijn volledig gerestaureerd, door oude ambachten te combineren met nieuwe technieken. De oorspronkelijke grote zaal is behouden gebleven en functioneert nu als grote bioscoopzaal met 176 stoelen. Daarnaast zijn twee kleinere zalen met elk circa 45 stoelen. Verder bevat het complex een vergaderkamer inclusief fraai balkon, een multifunctionele ruimte voor 80 tot 100 gasten, een restaurant met de naam Ristobar, een lounge en een binnentuin. De binnentuin fungeert als moderne toevoeging aan een dynamische verbinding tussen de twee bestaande gebouwen.


Gerestaureerde ornamenten in het plafond

 Exterieur Art-house Cinecitta in Tilburg

Duurzaamheid

Bij de renovatie en herbestemming van het gebouw is duurzaamheid een belangrijk gegeven. Het bestaande is zoveel mogelijk behouden gebleven, maar ook is gestreefd naar een energieneutraal gebouw. Dit is bereikt door het gebouw grotendeels opnieuw te isoleren. Naast een minimale energiebehoefte is ook gekozen voor een energieconcept dat geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Het dakvlak op het Zuiden bevat PV panelen en voor de verlichting is gebruik gemaakt van energiezuinige LED verlichting.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres willem-II straat
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Arthouse Cinecitta in Tilburg door PANplus architectuur
  • Aannemer Raros Bouw
  • Toeleveranciers false
  • Programma Bioscoop en theater
  • Aanvang bouw 19-03-2015
  • Opdrachtgever Fresh Ideas Beheer BV
  • Ontwerpbureau PANplus architectuur
Reageer op dit artikel