Project

ARC18: Verbouwing woning Amsterdam – Unknown Architects

Interieur

Unknown Architects verbouwde een woning in Watergraafsmeer te Amsterdam. In de vroeg twintigste-eeuwse woning werd een halfronde hal gecreëerd die ruimtes horizontaal en verticaal met elkaar verbind en daarmee uitnodigt tot spontane ontmoetingen en gesprekken.

Toelichting door Unknown Architects

Het project bestaat uit een verbouwing en uitbouw van een vroeg twintigste eeuwse woning in Watergraafsmeer te Amsterdam. Het huis is georganiseerd over de eerste en tweede verdieping met een dakuitbouw op de derde verdieping.

Centraal in het ontwerp en het huis is een halfronde hal die de ruimtes horizontaal en verticaal met elkaar verbindt. Deze hal nodigt niet alleen uit tot spontane ontmoetingen en gesprekken tussen de familieleden maar creëert ook speciale plekken in de naastgelegen slaapkamers en badkamer.

Linnaeusparkweg Huis, Amsterdam - Unkown Architects

Beeld MWA Hart Nibbrig

De dakuitbouw brengt een totaal ander karakter in het huis, dat open is en gericht op de tuin. De uitbouw in combinatie met het dakterras geeft de familie een nieuwe flexibele ruimte die gebruikt kan worden voor studeren, werken, samenkomen en wijnproeverijen.

De halfronde hal is opgebouwd uit slanke verticale latten die het mogelijk maken om de kromming te bouwen en hierin de deuren weg te werken. In de uitbouw worden dezelfde latten gebruikt in combinatie met onbehandeld vurenhout voor de dakconstructie en staal voor het meubelwerk.

Verkeersruimte wordt ontmoetingsruimte

Het project dat binnen de relatief kleine woning een grote ruimtelijke impact realiseert, illustreert de ambitie van Unknown Architects om verfijnde architectuur te maken met oog voor detail en context. Waar voorheen de organisatie van de woning zeer statisch gestapeld was over een woonverdieping en een slaapverdieping, is de woning door de toevoeging van de dakopbouw en de uitwerking van de ronde hal op de daaronder gelegen slaapverdieping een dynamisch huis geworden. Ieder gezinslid kan op ieder moment van de dag een fijne plek vinden binnen de nieuwe structuur.

Beeld MWA Hart Nibbrig

Illustratief is de opmerking van de bewoners dat zij sinds de verbouwing verrassend lange gesprekken voeren in de ronde hal voordat zij de gekromde deuren achter zich dichttrekken om te gaan slapen. De verkeersruimte is verworden tot een verblijfsruimte, een plek voor ontmoeting.

CNC-gefreesd regelwerk en deuren opgebouwd uit buigtriplex hebben het mogelijk gemaakt de kromming van deze hal te realiseren. De afwerking in witgeschilderde vurenhouten latten komt terug in de afwerking van de vaste meubels in het huis.

Dakopbouw

De dakopbouw is gerealiseerd binnen de zeer strikte regelgeving voor dergelijke opbouwen. Het expliciet maken van de draagstructuur van het dak geeft de ruimte haar eigen karakter. De vuren balken en het onbehandelde multiplex bieden een warm tegenwicht tot de gietvloer, de stalen kasten en de mahonie schuifpui. Het daklicht boven het trapgat vormt een speelse toevoeging en laat het daglicht tot diep in de woning binnendringen.

De zorgvuldige uitwerking van deze transformatie laat zien hoe ook een klein project een grote ruimtelijk impact kan hebben en daarmee een wezenlijke invloed kan hebben op de wijze waarop wij wonen.

Meer over Unknown Architects

Ontwerp en realisatie

  • Adres Linnaeusparkweg 169
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Linnaeusparkweg Huis
  • Projectarchitect(en) Daan Vulkers, Keimpke Zigterman
  • Adviseur constructie Van Eden Bouwconstructies, Amsterdam
  • Aannemer George Egter Timmerbedrijf, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 130
  • Programma woonhuis
  • Ontwerpbureau Unknown Architects
Reageer op dit artikel