Project

ARC18: Strohuis aan de Vest – Groeneweg Van der Meijden Architecten

Architectuur

Ruimtelijk volgens ecologische principes gebouwd huis als onderdeel van een ensemble zelfbouwwoningen in een historishe context in de binnenstad van Dordrecht

toelichting door Groeneweg Van der Meijden Architecten

Dit ecohuis is gebouwd op de locatie van de vroegere stadsmuur, waarvan bij het graafwerk nog restanten werden teruggevonden. De opdrachtgever wenste niet alleen dat het huis zou voldoen aan de hoogste eisen op gebied van duurzaamheid, hij wilde ook dat het eigentijds en ruimtelijk zou zijn.

Het gebruik van stro als materiaal voor de thermische isolatie van het huis heeft tot een bijzondere constructie geleid. De gevels en het dak zijn als houtskeletbouw uitgevoerd met een dikke laag stro-isolatie. De ankerloze spouwmuur is echter van keramische steen gemaakt. De vloerconstructies van de woonruimte zijn opgebouwd uit larikshouten moer- en kinderbalken, de middeleeuwse manier van bouwen die nog in veel oude Dordtse panden is terug te vinden. De vloerdelen zijn van lariks en hierop zijn gevlinderde betonnen afwerkvloeren met vloerverwarming aangebracht. De afwerking van de wanden is van leemstuc. Dit heeft, in zowel winter als zomer, een aangenaam binnenklimaat tot gevolg. De energiebronnen zijn een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. De laatste zijn geïntegreerd in het zinken zadeldak.

beeld Huib Kooyker

Het huis kent een grote ruimtelijkheid. Door het toepassen van een splitlevel ontstaan diverse ruimtelijke relaties en doorkijkjes. Vanaf de zitkamer aan de Vest kijk je, over de open keuken heen, op het water van de Spuihaven. Dit is het leitmotiv van het ontwerp geworden.De zichtrelatie met de omgeving is aan de straatzijde tot stand gekomen door het uitgebouwde raam voorzien van een zinken kader. Ondanks dit grote raam ervaren de bewoners toch voldoende privacy, dit komt omdat het raam zich op de verdieping bevindt. Vanuit het raam is zelfs het carré met de hoge platanen van de Arend Maartenshof te zien.

De architectuur van het huis zoekt met zijn dakvorm en deels verticale gevelopeningen aansluiting bij de bestaande historische stad. Met de verfijnde rood genuanceerde handvormsteen in vechtformaat en diep voegwerk onderscheidt het pand zich in het ensemble.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vest 94, 3311BX
  • Plaats Dordrecht
  • Projecttitel Strohuis aan de Vest
  • Projectarchitect(en) Hendrik Jan Groeneweg
  • Medewerkers Nicky van der Kooij
  • Adviseur constructie Van Ooi, Gouda
  • Adviseur installaties KVMC, Dordrecht
  • Aannemer Bouwbedrijf Van der Helden BV, Ophemert
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 204
  • Programma Het programma bestond uit een kelder, fietsenberging bereikbaar vanaf de straat, woonruimte en twee slaapkamers met sanitaire voorzieningen.
  • Voorlopig ontwerp juli 2014
  • Definitief ontwerp november 2014
  • Aanvang bouw februari 2016
  • Oplevering januari 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 380.000,- ex BTW
  • Opdrachtgever Clarien van der Wilt, Dordrecht
  • Ontwerpbureau Groeneweg Van der Meijden Architecten
Reageer op dit artikel